Thursday, June 23, 2011

Interview UKM-Unpad Yang er.. Menarik~! ;D

Bismillahirrahmanirrahim..

Saya dapati entri ini selalu dikunjungi, walaupun saya agak kurang serius menulis entri ini dahulu, Allahu musta'an. Mungkin kerana ramai yang ingin mencari sesuatu untuk membekal diri bagi menghadapi temuduga UKM-Unpad ni. InsyaAllah, kerana itu saya edit sedikit supaya lebih bermanfaat pada semua.

Sejujurnya inilah antara interview yang agak sukar pernah saya tempuhi, terasa agak mencabar kerana sepanjang proses temuduga puan-puan penemuduga banyak bertanya soalan yang berbentuk provokasi, menuntut jawapan berlapis2 hingga mereka benar-benar puas, membakar-bakar kesabaran saya sampai ke jantung.  **exaggerating** ^^,



menahan sesuatu daripada meletus. hu

Bila saya dah faham rentaknya, saya berfikir-fikir semula. Kerana sebenarnya selama mana pun kita rasa terseksa di hadapan interviewer, hakikatnya tempoh itu sekejap saja. Dan jika dalam tempoh yang sekejap itu ter'broke down' dan kalah dengan emosi, alangkah rugi..

Sebelum tu, saya ingatkan, Ini bukanlah tips melainkan pengalaman sedikit yang bukan apa-apa, seadanyalah. 

Seperti yang saya gambarkan tadi, interviewer saya agak ekstrem berbanding beberapa rakan yang lain di mana kami ditemuduga panel2 yang berbeza. Jadi jangan salah faham pula bahawa interview UKM-Unpad ni susah sangat, tergantunglah pada siapa interviewer. Malah ada di antara rakan-rakan saya telah melalui proses interview yang sangat santai dan membahagiakan, kerana ditemuduga panel yang berbeza.

Berbeza dengan saya. Memandangkan interviewer saya banyak menguji kesabaran, saya tiada pilihan lain melainkan dengan melawannya dengan sabar juga, yang teramat. Dan memandangkan mereka juga main senyum2 yang sarkastik, saya turut senyum yang  lebih lagi kerana ia membantu saya agar lebih mudah relaks. Okelah kan daripada saya buat muka 'quaker oat' T.T.

Biasanya senyuman buat kita yakin dengan diri sendiri, dan saya agak pasti  bahawa mereka ni saje je sebenarnya nak buat saya rasa 'miserable'. Astaghfirullah.  Sejujurnya sepanjang pra interview saya kurang cemas kali ni berbanding interview MARA dan universitas  Brawijaya dulu, alhamdulillah.

Ini antara soalan2 yang ditanya dan jawapan berterabur saya (-_-'). 

(lebih kurang, ada ayat yang saya tak ingat lalu saya construct semula, malah pendekkan sebab kalau tulis semua entri ni akan melimpah ruah panjangnya. Apapun, point dalam jawapan tersebut hampir sama dengan jawapan saya pada waktu ditemuduga.)

Introduce yourself, what was your former school, SPM results, A level results..?
(basic introduction, but for me its quite detail)


So why you are choosing UKM-UNPAD twinning programme?
I believe that choosing this programme is an advantage for me as both UKM and Universitas Padjadjaran has their own specilities and advantages. UKM is one of the best universities in Malaysia and Universitas Padjadjaran is well known in providing good medical courses.. Thus this programme is a great opportunity for me..ect

But why twinning..?
Well, since according to this programme the students would be doing their practical here, in UKM.. This would be an advantage for me in order to adapt, as I'll be working in Malaysia. Different country would have different working environment, thus having experience here during my clinical would give certainly give me credit for my future working phase..ect

We want to know.. Why do you choose medic, why not other field?
Em, when I'm choosing this field, I realised that medicine is not all about knowledge. In fact, it deals with commitment, patience, responsibility and skills. It also requires me to deal with many kind of people.. And I'm choosing medicine due to my deep interest in this field, not generally in public health or biological science, but specifically in medicine, because I know that if I'm thinking about public health, the field have many divergens such as dentistry and pharmacy.... Thus I believe that my interest lead me to prepare myself for this critical career. ( jawapan ni memang berterabur..)


 What make you think that you have those quality?
In school and college, I involved myself in many co-curricular activities that requires me to deal with many people, hold responsibilities, facing problems, stressed situations.. and this include some work as one of the organiser team.. Thus I have the experiences and various practises that build up my character..  ect.

Tell me one stressed situation that you have faced when holding responsibilities..And how did you handle it?
Em, one that I remember is when I have made mistakes in my work that I'm in charged of it. It involve many things such as money ect. In this situation, I admit my mistakes to (orang atasan) and do what it need to fix the problem. (saya agak blur untuk soalan ni)

How can you tell that you are an independent person?
Well, I used to travel and moved a lot. Besides, my school is located far from my house (Malacca and Kedah) thus most of the time I'm being independent in doing things, not depending much to my parents..

Other ques:
For how long did you live in boarding school and how often you go back to your hometown?

What have you done to prove that you are interested in this field?
Erm, (er..) to ensure that i am able to reach this course, I've dedicated myself for two years completing my A level where i need to reach cetain requirements. Besides, I also did some attachment in clinic during my semester holiday ,to expose myself with this field. Because I realised that it is not enough to grow interest by getting know about this field from other people stories. (jawapan ni memang agak merapu -_-")

Did you know that, doing attachment in clinics is not enough? Clinics and hospitals are completely different, how come you say that by doing work in clinic will expose you with medic?Besides, you did it only for a short time. Why dont you do it in hospital?



Hmm, I would like to:) However, it is not easy for an A level student like me to be accepted in hospitals for attachment at that time.. Besides, since I have to organise my holiday time with other tasks such as assignments and studies thus the time for this attachment is quite limited...ect
(banyak sungguh alasan -____-")

You should realise that medicine need you to care for people..ect. Is there any others community service you have done?
Yes, there is one time where I have visited an old folks home in Perlis.. We cleaned their house, gardens and also spent some time chatting with them..The old folks who lived there...ect

So, okey.. I really want to know, why did you chose to do A level instead of going to matriculation at  the first place? (Applying like the others applicant)
Well, actually A level is the course offered by MARA before we pursue our studies for medical degree... I would like to accept the scholarship offered by MARA thus doing A level is not really an option... (krik..krik..)

But why... why? Why did you accept the offer? Why not matriculation? or foundation?
Erm, hmm.. yes, I did received others offer for matriculation and foundation at that time. However, when making decision, I considered many aspects, the pro's and con of each option when making my choice, such as financial, chances ect.. Thus accepting MARA's offer for me is the best option.

So at that time you knew that doing A level will certainly lead you to study in overseas, so why did you choose A level?
For me, although the course is the same, there are some differences when we study abroad. Studying in overseas will build up some qualities because in other country, the students need to face some other challenges.. Such as living in new culture, new environment, being independent, facing new menda2..ect

What games did you played in school?
Em actually in school I did not played much games, I'm involving myself more in martial arts instead. 

What kind of martial arts?
Silat.

So you are in what level?
Em, I stopped at level 2 and just managed to do the test (exam) for level 1.

Oh it is not that much, do you know medicine ia a continuous study? You cant stop at year two just like that..!
Owh, well I started to join silat when I was in form four, and when I reach form 5 I stopped after some time to focus more on my study..ect. And if I'm considering to continue in silat (after school) the chances availaible are not much.... I would need to search for club ect, thus yes.. I did stop continuing my silat course.

But if this is your interest, you should'nt stop at that time..??
Em, although silat is my interest, I made some considerations to pursue my involvement, that is what is more crucial at that moment. Thus for me, my SPM examinations is  more important which I need to be focus more on that.

So, by chance did you play sports?
Yes, I did. I did join the netball team and played badminton..ect

Okey,what do you know about universitas Padjadjaran?
(yeay!:D saya dah puas study benda ni, hehe. Kegembiraan saya terkantoi sebab saya tersenyum besar saat ni) Well, UNPAD one of the best universities in Indonesia and it is located in Java West of Indonesia. The area is quite cold..

Haha, how cold is it? It is not that cold;D (Oh, dia ketawa.. hehe)


:D ya, its only a bit colder due to its high positions from sea level, and it is also surrounded by the volcanic muntains:) Around the area, there are also many tea plantations... ect

How about if the volcano's erupt? You would come back to Malaysia?
 Well, if the conditions still allow me to stay and study, yes I would definitely stay:)

Lama juga sebenarnya proses interview saya berjalan. Mungkin kerana saya orang yang pertama untuk panel ni, lantas mereka rasa teruja..:) wallahualam.  

Untuk temuduga universitas Brawijaya, ingin saya kongsikan juga di lain masa kerana bentuk soalan-soalannya sikit berbeza dengan UKM-Unpad ni. Dan alhamdulillah saya berjaya lepasi tapisan interview untuk Unibraw tersebut:)


36 comments:

  1. akak,macam mana akak apply twinning programe unpad-ukm nie?seyes nk tau sangat2.hope boleh bagitau.

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah, saya cuba setakat yang saya tahu ya..:)

    Majoriti yang ditawarkan ke program UKM-UNPAD ni ialah pelajar di bawah MARA, seperti pelajar asasi sains uitm, juga pelajar tajaan MARA yang mengikuti program International Baccalaurate (IB) dan A level..Kerana sememangnya urusan tajaan pelajar untuk twinning program ni ialah di bawah MARA.

    Misalnya bagi kes saya, sepatutnya MARA telah menetapkan bahawa saya akan ke India selepas mengambil A level namun tajaan pelajar MARA ke india pada tahun 2011 waktu tu tiba2 dimansuhkan dan terhad pada program tertentu seperti USM-KLE dan Melaka-Manipal. Jadi, pihak MARA membuka peluang pada pelajar untuk memohon mana2 placement lain seperti medic di Rep Checzh, Australia, dan Indonesia. Saya waktu tu memang berminat untuk ikut twinning program UKM, jadi saya maklumkan pada pihak MARA, dan mereka hubungi pihak UKM agar saya dimasukkan ke senarai untuk interview dan entrance exam.

    Pendek kata, kes saya lebih terarah sebab saya berada dibawah tajaan MARA daripada A level lagi..

    Namun bagi teman2 yang lain, ramai juga daripada asasi sains uitm. Saya rasa, MARA memilih pelajar terbaik daripada UiTM (yang juga bawah MARA) sendiri. (dinilai ikut pointer rasanya), kemudian dipanggil untuk interview dan entrance exam.

    Namun, ada ramai juga teman2 yang daripada lepasan matrikulasi.. Mereka ini menerima panggilan daripada MARA sendiri untuk hadir interview dan exam.. Saya rasa yang tinggi pointernya..

    Jadi kesimpulannya, sebenarnya selain kes seperti saya (pelajar A level), pelajar lain yang hadir ke interview tidak memohon, tetapi dipanggil berdasarkan result cemerlang mereka di pra universiti..

    wallahualam.. moga membantu:)

    ReplyDelete
  3. Ade..:)

    Waktu saya dulu ada MCQ (multiple choice question). 2 set paper. Personality, dan satu lagi basically basic science dan math sikit yang kita belajar sewaktu foundation. Kalau x salah ada bio, chemistry, physics semua digabung dalam satu paper. InsyaAllah bagi saya soalan tak susah kalau kita masih ingat. Jadi kalau gap dah lama sangat lepas foundation, elok scan2 sikit apa yang dah belajar dulu :)

    ReplyDelete
  4. akak nak tye klu xlulus ujian tok program twinning ni kte masih still ad peluang tok smbg medic kt ukm ataupon mmg langsung tak dpt..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Em, kena berbalik pada flow application tu sendiri. Jika Medic di UKM, flow applicationnya ialah melalui UPU, makanya tak sama dengan twinning programme. Sebab untuk ke twinning programme pelajar dipilih oleh mara (penaja) sendiri dan dipanggil untuk lanjut ke exam dan interview. Ini juga merupakan syarat yang ditetapkan Universitas padjadjaran sendiri (entrance exam tu).

      Tapi untuk medic UKM, kena ikut saluran UPU insyaAllah.. Macam adik saya, dia dapat offer ke ukm melalui application UPU. Jadi, flow ke twinning dan medic full course ukm macam lain saya rasa.

      Delete
  5. Assalamualaikum kak......akak dapat terus temuduga ukm unpad eyh?ade x akak kena ambik ujian dulu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wssalam, temuduga dengan ujian (entrance exam) tu berlangsung sekali. Siapa yang dipanggil ke temuduga akan kena ambil entrance exam juga insyaAllah. Kalau masa saya dulu, jika tak salah dibuat pada hari yang sama.

      Delete
  6. akak,
    ujian ngn temuduga tu amik pada hari yg sme ke?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya, jika tak salah masa saya dulu, paginya interview dan lepas tengah hari ada ujian. Tapi saya pun ingat2 lupa, hu. Samada hari yang sama atau 2 hari berturut2

      Delete
  7. Salam. Interview ni group ke individu? Terima kasih (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Individu insyaAllah. Biasanya ada 2 orang interviewer. Masa saya dulu ada wakil dari UKM dan sorang lagi dari UNPAD..

      Boleh je :) FB saya 'Athina Muntaha'

      https://www.facebook.com/athina.muntaha?ref=tn_tnmn

      Delete
  8. Salam. Akak, kalau ada fb. Harap boleh share. Nak add. Senang nak mintak pendapat. Atau, boleh bagi email. Ni email saya, dila.azie@gmail.com. Terima kasih (:

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum, Kak, saya nak tanya perihal peljaran di unpad. Boleh email sy di izzatie94@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. wow...i know ur sister...athira muntaha right...? both of u are superb...!!!

    ReplyDelete
  11. Hello. Boleh saya tanya, Ukm mengajar guna bahasa english ka malay?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengajaran di UKM untuk medicine menggunakan fully english. :)

      Delete
  12. Kalau asasi guna english juga ka? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak tahu, mungkin english, sebab untuk pre universiti biasanya matriks, asasi, menggunakan science/math subject in english..

      Delete
  13. akak saya dpt satu interview MD UKM KM00,saya dari matrik.Pada akak,soalan2 yg mcm mana akn ditanya kat saya?documet apa yg perlu bawak akak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum, dik..

      Allahualam, sy tak tahu apa yang ada di fikiran examiner.. ^^'

      Cumanya setakat pengalaman sy hadiri 3 interview berbeza untuk medical degree, kebanyakan interviewer nak lihat sejauh mana kita benar-benar mahu dan bersedia untuk kos medicine tu.

      Sebab tu selalunya ditanya adakah kita sedar realiti belajar medic tu sendiri, kena buid up minat, rajin dan tak boleh malas2. huhu. Mungkin attitude kita akan diambil kira.

      Jika untuk oversea, mungkin dia akan tanya juga mengenai kesediaan kita untuk berdikari dan nak lihat tahap survival kita di negara orang.

      Untuk document, selalunya akan dinotekan dalam surat jemputan untuk interview tu, atau jika tak sure boleh call no sekretari di surat tersebut. Tapi basically ialah details diri, photocopy IC etc, juga sijil2 lulusan pra universiti, dan results di matriks tu sendiri.

      Allahualam, sebab masa time saya hari tu, dia memang telitikan result A level saya etc.

      Delete
  14. Assalamualaikum kak, saya lepasan matrik. Bulan Mei haritu dapat interview Medic UKM (yg skali dgn aptitude test tu) then sekarang ni saya dpt tawaran ujian medic UKM-UNPAD dibawah MARA. Mcm mana tu eh? Sbb yg ni untuk ujian sains asas dgn psikometrik. Terima kasih kak ^^;

    ReplyDelete
    Replies
    1. wssalam.., maksud 'macam mana' tu apa ya ^^'.

      Hm, kalau ujian ke UKM unpad sama juga sebenarnya, ada aptitude test dan bio+phy+math+chem dalam satu paper jika x salah.

      Delete
  15. Assalamualaikum kak, yg twinning programme dpt double degree ke? saya ada terbaca blog org lain, dia ckp ada..just wanna have a confirmation... thank you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wssalam, wbt.
      Afwan, sebenarnya sy sendiri kurang pasti dengan "double degree" tu. Yang pastinya, sebagai pelajar twinning memang kita akan dapat recognition from both universities. Dan akan ada recognition certificate ni sewaktu konvo nanti, dan tambahan buat twinning programme. Apapun, sebenarnya mendapat degree 'MD' dari UKM sendiri dah cukup sebagai bekal dan mendapat peluang untuk belajar pre clinical di UNPAD is indeed a precious experiences regardless all the challenges, allahualam :)

      Delete
    2. Terima kasih akak! :)

      Delete
  16. assalamualaikum kak, sy bru dpt call untk iv upad-ukm, sy nak minta pandangan sis tentang unpad. ok ke belajar kat sana? macam mana fasiliti dan environment di sana? bagus ke unpad ni n mcm mana komuniti pljr malaysia kat sana?
    tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti saya cuba cerita sikit insyaAllah dalam satu entri, mudah-mudahan,, :)

      Delete
  17. kak, sori menyibuk, nak tanya sikit selain program unpad ukm, akak dpt apa untk upu yea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu lepas SPM saya buat cambridge A level di bawah biayaan MARA yang bound to medic in India. Namun, tiba2 MARA buat polisi baru untuk limitkan penghantaran ke India. Jadi dibuka untuk permohonan ke mana2 universiti luar negara yang masih boleh diapply.

      Ada beberapa option yang MARA bagi pada kami, dan UKM-UNPAD ialah salah satunya.

      Ramai juga kawan2 saya ambil Melaka-manipal twinning atau USM-KLE belgaum, tapi waktu tu saya pilih untuk ke UKM-UNPAD. Jadi sebenarnya untuk degree, saya tak memohon UPU lagi dah sebab dah bounded to medicine course di bawah mara dan kami cuma perlukan placement waktu tu.

      Delete
  18. Assalamulaikum, wbt.
    akak, msa test phy, chem, bio n math tu boleh pakai kalkulator x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seingat saya, macam tak boleh ^^', afwan terlupa. Tapi bawa je dulu in case boleh sebenarnya :)

      Delete
  19. Salam kak, saya nak tentang unpad. U dia cam mana? Environment n fasiliti dia.. Satu bilik brapa org n sebagainya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wssalam..

      http://normyislami.blogspot.com/2014/07/twinning-programme-ukm-unpad.html

      Afwan jiddan, sy tak dapat nak reply panjang2, paling boleh tengok link atas ni, ya..

      Berkenaan penginapan tahun pertama akan duduk di bale (asrama) yang disediakan, satu bilik 2 orang dan kemudahan yang ada alhamdulillah ok.. Tahun ke 2 dan 3 akan menyewa di luar, dan waktu ni terpulang sama ada mahu duduk rumah beramai2 atau menyewa bilik.. Allahualam..

      Delete