Thursday, August 7, 2014

Of medicine.

Bismillahirrahmanirrahim..

Lately there are certain times I found that I've lost the enthusiasm in studying. 

This is a new thing. Definitely a new feelings.

Since I was in primary school, I do like study. I've been transfered from one school to another a lot as my family immigrated to another area. 

But it does not matter. 

Everytime I moved to another school, I might found the difficulties to adapt with the environment, lost many of my bestfriends but yet, I'll still get myself into the teaching and studies. I know that I have to study, and school is for education after all, you have to move on and adapt.

Now when I started to get those 'tired' and 'down' feelings, I was thinking,

"Maybe because it is medicine."

Medic looks great in the beginning and to be sincere, I like it. But as time flies, being in tarbiyyah, you'll learn that you'll continue not because of the 'great looks' or because this field interest you.

Medicine, medic, perubatan, kedokteran.





2 years of A level, 6 years in medical faculty, and after graduating you still have to struggle. 2 years of HO-ship, and etc. And that's if you are not repeating years thorough the studies and not being extended in HO-ships.

Yet you have to face the responsibilities of being a doctor.

You can't make mistakes. Its people health and life you are dealing with.

When you are being proposed for a marriage, somehow you have to 'intentionally' remind the man that you are a medical students or you'll be a doctor if God willing. In case he forgot or missed that, I'll kindly give you the chance to re-consider T.T. 

When looking at the books during 'futur' phase, it make you de-motivated. Sometimes in order to understand something, it took a very long hours of studying and yet there are still many things not being covered yet. So much thing to learn and remember. Unfortunately I'm not good in memorizing. T.T

And its not about passing the exams only. But its about the knowledge and skills a doctor 'supposed' to have. Last few days I visited my two close friends when I was in SMK Dang Anum. One of them is an engineering student and is completing her masters in Uniten and the other is doing dentistry in USM.

During the chatting, my friend who do engineering asked,

"Ok tak thina, buat medic... Mesti susah kan."

And I replied,

"Untuk study medic mungkin kita boleh. Tapi kita tak tahu sama ada kita boleh 'menjadi doktor' atau tidak."

Pelik kan.

Maybe 'medicine' is not the only reason, could it be? 

Because there are many other difficult courses. My friend told me how she has struggled in the last 4 years for an engineering degree. And 'to be an engineer' might be equally challenging. 

Thus it is not only about the study is difficult or challenging, but somehow I'm afraid 'to be' a doctor. Where the knowledge turn out to be deeds. Where you should prescribe medicine, cutting people, to heal not to kill. Where you'll spending your time in the hospital more than with your family or friends. A doctor can't be materialistics. They have to give more than earning. They have to learn that in this dunya, they wont get the proportionate payment. 

Not in the Dunya.




That is why intention and purpose is important. Niat dan ghayah.

And now when I'm having the fluctuations in my spirit of studying, I tried to remember those feelings when I was in a high spirit before. What kind of thought that have motivated me, then muhasabah again.

I once told myself that as a khalifah, you have to do well in your specialties. You have to be a great muslim for the ummah. Jangan lesu berpanjangan kerana penat yang sekejap. 

Kerana ini bukan sebarang perdagangan dan jual beli. Muslim yang sejati tidak akan maju mundur atau putus asa. Lemah semangat **macam saya**.

My friend who's doing dentistry know that I like to watch House MD. Thus she said something like this,

"Dr. House himself always failed to get the correct diagnosis in the first attempt. The first 30 minutes usually will only lingered around the false or incorrect diagnosis, so why expect much from yourself..?" :)

Sometimes we get stressed out because we have drag too much identity as a medical students or a doctor in ourselves, while lefting the muslim image behind. 

Doctor muslim or muslim doctor. We know the answer scheme but forget to bring the right one along.

Jaga Allah dulu, Allah akan guide dan jaga kita. Dia akan bantu perbetul segala bolak balik hati kita, insyaAllah.

Muhasabah and remember,


"Seseorang tu tidak akan stressed out jika dia masih dalam orientasi nak beramal. Iman yang kita duk baja-baja ni menuntut satu pembuktian berupa amalan yang ikhlas dan diwaqafkan untuk dakwah. Bukannya sekadar untuk merasa 'kuat iman' di dalam hati."


T_______T



Sunday, August 3, 2014

Of humbleness and swasta worker.

Bismillahirrahmanirrahim..

Sedikit banner buat kita.



Learn to be humble and do some training so that you wont slack off to egoism when you forgot.


Masih dalam bulan syawal, alhamdulillah:)  Segala puji bagi Allah yang menjadikan syawal setahun hanya sekali. Penat sebenarnya aktiviti-aktiviti makan, berjalan, beropen house,  T.T.

Setiap kali beraya, soalan bila nak menikah sudah terlalu mainstream. Benda ni rahsia. Dia dah menetapkan orang yang paling tepat, di masa yang paling tepat, cuma Allah nak lihat, bagaimana taqwa kita di dalam proses usaha :)

Makanya saya nak share sesuatu yang lain insyaAllah ^^,

Kerana saya belajar bidang kepakaran ibnu sina ni, setiap tahun bila berjumpa mesti akan ditanya,

note: Baca dalam loghat utagha.

"Berapa tahun lagi nak graduate..?"

**bile la budak ni nak habis belajar T.T**

"Pakcik ni hari tu jumpa doktor, kemudian dapat ubat ni, tapi tak jadi apa..."

"Kaki pakcik ni dah makin baik dengan rawatan dari bomoh, lagi berkesan daripada ubat doktor. Ni kira ikhtiar juga kan"

"Macam mana ya, kalau mamu senang sangat rasa penat."

"Ni sebenarnya ok ke kita makan ubat-ubat supplemen etc..?"

"Ni kaki anak mami doktor kata ok je lepas accident. Dah check semua tapi duk tengok jalan tak betui  lagi rupa-rupanya retak ni ha tulangnya."

.....................................................

Sebenarnya semakin banyak belajar, semakin banyak yang kita tak tahu. Semakin rasa diri ni belum pandai lagii.

Kadangkala kita rasa bersalah di antara untuk memberi pandangan atau sengih je kerana sebolehnya tak mahu menghampakan orang tua yang bertanya. Di hospital adakalanya mereka diberi treatment tanpa dijelaskan kenapa, untuk apa, malah ada juga yang tidak dijelaskan dengan baik mengenai penyakit yang sedang dihidapi. Jadi untuk bertanya pada saudara mara itu sebenarnya lumrah.

Bila mereka bercerita dengan anamnesis yang panjang lebar, walaupun mempunyai pandangan sendiri, sebagai pelajar kita tetap berhati-hati dengan setiap apa yang nak dikatakan. Macam mana yakin sekalipun, kita tetap akan bertanya apa working diagnosis yang dinyatakan oleh doktor pesakit tersebut, bukan memandai-mandai melontarkan diagnosis sendiri.

Kerana saya beranggapan, kita baru tahu sedikit mengenai patient tersebut, sedangkan doktor di hospital sudah mengerjakan daripada A-Z langkah-langkah untuk mendapatkan diagnosis. Jadi untuk memikir-mikirkan kemungkinan diagnosis yang sedia ada tu salah mungkin tak perlu.

Jadi, kita lebih banyak mendengar dan mendengar untuk belajar. Dan bila semakin banyak kita mendengar pendapat orang tua yang tak belajar medic sekalipun, kita akan rasa bahawa ilmu kita ni masih cetek sangat-sangat. Mesti ada benda yang kita belum tahu dan faham.

Ada satu lelucon yang biasa saya dengar, panahan petir buat medical students.


" If you are trying to figure out the diagnosis of a symptom from google, you'll end up with having a cancer as a working diagnosis "

Googling tidak salah, namun jangan sampai ianya menjadikan diri malas nak buka buku. Sebab kadangkala bila tahu cuma sedikit kita akan mudah untuk jump into conclusions.

Walaupun setiap penyakit mempunyai tanda-tanda yang khusus dan ada dalam buku, namun adakalanya setiap orang mempunyai tindak balas yang eksklusif terhadap sesuatu penyakit. Kerana boleh jadi satu individu menghidapi penyakit yang berdouble-double.

Misalnya cellulitis. (infection under the skin)

Di dalam dorland's dictionary dikatakan bahawa di antara symptom yang basic ialah typical inflammatory sign.

Rubor (redness)

Color (heat)


Dolor (pain)


Tumor (swelling)


Functio laesa  (loss of function or a disturbance of a function) 


Cellulitis ni menyakitkan. Namun boleh jadi patient tak rasa apa-apa jika dia menghidapi chronic diabetes mellitus. Kakinya boleh bengkak macam belon dan panas sepanas batu tungku sekalipun namun dia tak rasa apa-apa.

Bila tidak belajar atau buka buku, kita rasa macam sudah banyak tahu. Namun hakikatnya kita banyak sangat berangan. Rasa cool seperti Dr. Gregory House, atau hebat seperti Asada Ryutaro, tapi sebenarnya tak haibat pun T.T

**batuk berdarah-darah**

Seperti itu juga dakwah dan tarbiyyah. T_____T


Frustrasi.

Ini sangat realiti.

Ada masanya kita rasa dah banyak sangat kita buat. Hingga sempat berasa selesa. Akhirnya bila buka muntalaq baru nak terasa berdas-das tembakan. Sakit dada. Bila kembali turun ke medan terasa nostalgia nak kata berapa lama dah tinggalkan dakwah dan biah solehah. Mutabaah amal dah lama menjadi 'moderate' dan nak kena tunggu saat bersama-sama akhwat baru nak 'up' semula.

Dulu sebelum fly ke Indonesia, ustaz pernah pesan.

"Antunna kena belajar menjadi seperti pekerja syarikat swasta."

Selalunya bila graduate kita akan target kerja dengan government sebagai pilihan awal kerana hakikatnya itu yang paling mudah dan selesa. Kita akan kurang struggle. Namun swasta worker ni berbeza. Dai'e yang bersifat 'swasta worker' ni tak tipikal.

Seorang swasta worker akan bekerja tanpa disuruh-suruh. Malah tidak perlu disuap-suap untuk ditunjuk ajar kerana dia akan cari cara untuk belajar sendiri. Bila masuk ke satu syarikat dia mula daripada bawah namun mampu melonjak ke atas kerana dia ada kualiti. Medan bekerja secara jama'ie mahupun medan individu, dia akan belajar untuk cope.

Persoalannya, dengan banyaknya kelemahan diri, mampu ke kita nak jadi macam ni..?

Saya belum mampu T____T. 

Tanpa support system yang jitu sebenarnya diri ni lemah sangat-sangat. Bila dicuit dengan masalah sikit dah susah nak fokus. Bila terlupa sikit dah terlajak kembali dengan perangai dulu. 

Kerana itu, kita cuba baca bahan tarbiyyah setiap hari supaya tetap hati dan fikrah tak hanyut ke laut. Nak buat keputusan, walaupun leceh, istisyarah dengan akhwat2 tu diwajibatkan buat diri kerana pendirian dan perasaan kita akan berubah-ubah mengikut tahap keimanan. 

Semoga Allah bantu dan mentsabatkan kita, dengan apa jua cara yang Dia mahu T.T




Oh Allah,

I'm looking for heaven
But I found the devil in me.

In me :'(











Ups and downs.

Semalam ialah hari ke 4 posting emed (Emergency medicine). Jujur bermula dari hari pertama, aku agak clueless setiap kali masuk ke ED. T...