Wednesday, December 17, 2014

Tenang



Bismillahirrahmanirrahim..

I found this beautiful quotes written by a sister in IIUM.. :)


"Distance between two hearts is not an obstacle, rather a beautiful reminder of just how strong true love can be."


..........................................

This peacefull Beranang is a blessing, indeed :)

Sejujurnya, di hari pertama saya sujud di bumi kecil ini, malam itu saya terdengar bunyi hutan dan angin yang berdesir. Air mata saya mengalir. Tenang-setenangnya. 

Mungkin medical posting benar-benar telah melukakan hati, agaknya. Membuatkan jiwa menjadi kucar-kacir. Tidak terkira juga sebenarnya, berapa kali karpet surau hospital basah dengan air mata, huhu.





............................................

Kita rindukan satu masa yang tenang di mana kita dapat merasai kekuatan alam yang tunduk padaNya. Rindukan saat kita merasai iman yang sebenar-benarnya.

Dan saya rindukan beberapa wajah yang kata-katanya selalu memberi tusukan paling tepat ke hati. 






Syukur kepada Allah, di atas beberapa insan di dalam dunia ini yang Dia pertemukan dan menjatuhkan rasa cinta di antara kami. Bila kita cintakan seseorang, 

Memandangnya akan buat hati menjadi tenang,

Mendengar kata-katanya membuat serabut hilang,

Teringat akannya, menimbulkan rasa rindu.

Bersua dengannya tidak akan pernah rasa sia-sia.

Dan perasaan ini akan bertambah kuat, bila peluang bersama itu tidak selalu ada. Kita akan rindu dan ternanti-nanti. Itulah barokah, apabila nikmatnya berpanjangan :')

Allahu ya kareem, Dialah yang maha berkuasa menyembuhkan, menguatkan, dan mengukuhkan.

Kerana itu kita tidak bimbang kehilangannya, namun kita berusaha menjaganya  :')


.......................................................


Seorang mutarobbi saya meluahkan rasa hatinya, bahawa dia rasa 'jauh' dengan ahli usrah yang lain. Merindukan usrah yang lama.

Percayalah,

Ini ialah satu keadaan di mana saya benar-benar mengerti. Jika dulu dengan adik-adik yang baru saya pasti akan bertanya betul-betul,

"Ok, ke...?"

Kemudian akan benar-benar mencari jalan supaya dia mendapat perasaan yang best itu semula. Saya akan buka ruang curahat tu seluas-luasnya. Kerana begitulah akhawat, kadang-kadang masalah dan kerisauan itu selesai dengan curahan hati.

Namun mutarobbi saya kini bukan anak-anak kecil lagi.. Saya merasakan perlu cara yang berbeza di antara melayani budak kecil dengan anak 'remaja'. Jika anak remaja kita pujuk dengan gula-gula lagi, mungkin tak kena caranya. 

Bersusah payah mengubah semula susunan usrah bagai mungkin bukan caranya lagi, kerana mungkin dulu tarbiyyah sebolehnya disusun mengikut keselesaan kita namun kini kita harus belajar menyelesakan diri di dalamnya. 

Seperti mana kita redha akan setiap susunan Allah, dan meletakkan tawakkal yang tertinggi dalam menempuhnya.

Ukhuwah tidak akan datang dengan sendiri,

Dan adakalanya kita tak mendapatkannya pun seperti yang diharap-harapkan.. Apatah lagi bila kita tak cuba mendapatkannya dalam keadaan 'the way it is'. 

Percayalah bahawa insan yang sejiwa dengan kita itu tidak ramai., mungkin 1 dalam 1000. 

Di saat kita melihat ianya tidak ideal, kita lupa bahawa Allah telah menyusun dengan ilmuNya.

Jawapan saya mungkin sedikit 'mendatar' dan kurang ber'empathy', mungkin kerana saya yang berbeza berbanding dahulu. Semoga Allah melembutkan setiap kekurangan ini supaya apa yang kita cuba sampaikan tetap tersisip ke hati.. 

Satu di dalam seribu juga harus disyukuri, supaya Allah tambah lagi :')




Saturday, November 8, 2014

Kerdil

'Ding..dong'

Bunyi bell pintu rumah berbunyi.

**Kepala berdenyut**

Tunggu kejap, semoga ada yang pergi bukakan pintu.

'Ding..dong.......ding..dong..'

**aish**

Bangun, terjun katil dua tingkat pergi buka pintu.

Pandang muka housemate  beberapa saat, fikir kenapalah dia yang seorang ni selalu tak reti nak guna kunci sendiri. Meluncur laju sapaan yang tak berapa nak menyapa.

"Tak bawa kunci ke..?"

Bekeng sungguh bunyinya.

..................................

Beberapa minit kemudian dah kembali terbaring atas katil, sambil tertanya-tanya pada diri,

'mana perginya akhlak kau tadi... (?)'

T_______T

Memang kalau diikutkan kita sentiasa nak melayan mood sendiri, yang menjadikan kita 'the very ordinary person'. Semakin lama, saya sedar bahawa setiap kegagalan dalam menahan sabar seolah-olah membawa diri berpatah balik ke belakang di masa awal pentarbiyahan. 

Bukan nak kata sepatutnya orang yang ditarbiyyah menjadi 'extraordinary' dan bagus sangat, but you know what I mean.

..................................


Dalam setiap keadaan, kita sebagai manusia dan hamba sentiasa berada di dalam medan ujian, medan beramal, dan medan tarbiyyah (didikan).


Allah nak lihat semaksimum mana kita mampu melaksanakan dengan sempurna, dan bertaqwa dengan sebenar-benarnya di dalam hari-hari yang ditempuh. Namun sangat sering kita lupa dan tak mampu bertahan.

Memanglah, sangat susah nak menahan sabar sesaat.






Sejujurnya, minggu-minggu terakhir posting medical sangat menekan.

Di dalam minggu assessment observed long case, 3 hari bersama seorang examiner memerlukan satu macam kekuatan.

Setiap hari ward penuh dengan medical students hingga susah nak bernafas **exaggerating**. Namun ditakdirkan di hari specialist ni buat head count, cuma beberapa kerat yang datang. Dan malangnya keadaan yang 'rare' ni menjadi satu kesimpulan di mata beliau yang merobek-robek jiwa.

"All of you actually deserve to fail because you all did'nt even bother to come to the ward..!"

Muka merah padam. Tekak terasa pahit nak menelan. Beliau pandang tepat ke mata saya. Saya pandang sipi-sipi ke arah lain, huhuh. Beliau lanjutkan lagi tazkirah,

"Youu did not even exclude the other differential diagnosis of fever, like leptospirosis, meningitis.."

Telinga saya dah kebas hingga tak dengar bila masa dia cakap,

"And you. Youu... Did'nt check the mucosa of the mouth properly (in dengue cases) is a sin you know?? "

Saya terpaksa tanya kawan yang lain the exact word yang beliau cakap supaya tahu bahagian mana yang dimarahkan sangat sebab bila telinga saya dah kebas jadi susah nak grab semua benda :S

..................................

Setiap hari kita clerk patient denggi macam nak muntah, namun akhirnya gagal perform dengan baik sewaktu observed long case. Bukan heart diseases, diabetes, asthma, stroke, malignancy rupanya, Allah nak bagi kes denggi je namun tak cukup bersedia. Kecewa dan marah dengan diri sendiri.

Nak siapkan workshop, bermacam-macam buku kita buka. Bermacam-macam web kita search. Bermacam-macam jawapan kita cari. Akhirnya end up dengan kena marah juga kerana orang lain bawa kertas jawapan senior dan tayang depan specialist tanpa rasa bersalah.

Hati mana yang tidak geram.

Kadang-kadang kita rasa guru yang mengajar tu garang, namun lihat saja perangai kita. Attitude kita pun tak kurang 'hebatnya'.

Sewaktu short case exam, sekilas saya pandang muka examiner terasa mendungnya perasaan. Betapa Allah tu maha Besar, Dia nak uji aku lagi. T____T.

Agak lama sebenarnya saya cuba terima hakikat yang memang inilah takdir. Memang Allah dah susun dengan sebaik-baik susunan. Sebenarnya jika ada susunan yang lain belum tentu itu yang terbaik namun kita terlalu mengikut perasaan, malah sempat bersangka-sangka buruk dengan Allah dengan hati yang memberontak. Kita rasa banyak benda yang berlaku ni tidak adil. Sempat juga teracun dengan ungkapan 'nasib tak baik', 'buat penat je' etc.

Mula mengeluh dengan bahasa-bahasa macam tak cukup iman. Astaghfirullah.

Terlupa bahawa segala penat kita itu ialah amal, dan outcome itu ialah tawakkal dan redha kita pada segala susunan Allah. 

Ada orang yang sempat melalui kepenatan belajar medicine namun tak sempat pun mendapat outcome menjadi doktor. Allah dah jemput dia dulu.. Maka amal yang mana yang kita nak bawa sebagai bekal kalau bukan setiap kerja yang dah kita buat dengan ikhlas..? 

Biarlah consultant, specialist atau supervisor tak nampak kerja-kerja kita sekalipun sebab kita buat bukan kerana nak impresskan dia. Jika ditakdirkan Dia nak bagi, Dia akan pastikan outcome tu sampai tanpa berkurang sedikitpun.

:'(






..........................

Kadang-kadang, kita juga semakin tidak kenal dan keliru dengan 'jalan ni'.

Dakwah, tarbiyyah, manhaj, 

Benda-benda ni seolah-olah jadi awan kepul di atas kepala dan kita mula melihat perkembangan dalam konteks penjelasan terhadap 3 benda ni. Andai kata hati ni tak terbuka dan bersabar, tak mustahil kita terburu-buru dalam membuat keputusan dan meninggalkan jemaah, misalnya.

Cara pandang yang berbeza ni, memang menyakitkan. Kita yang baru 'mendarat' ni terasa banyak benda yang kena mengelirukan. Namun saya terfikir, jika saya men'detach'kan diri tergesa-gesa tanpa cuba untuk bertahan dan menilai, sejauh manakah diri ni mampu pergi..? Sejauh mana 'kita' mampu pergi..?

Mungkin kita terlupa, matlamat UA tu bukan matlamat 'aku' sahaja, namun ianya matlamat 'kita'.

Kita kata, 

'Jalan dakwah dan tarbiyyah yang aku kenal itu berbeza'. 

'Kita bergerak dengan kefahaman dan prinsip yang kita tegakkan, bukan atas arahan yang kita sendiri tak faham kenapa etc.'

Kata-kata ni bukanlah diucapkan oleh adik-adik, namun oleh bekas murobbi yang pertama-tama menyentuh saya dulu. Namun sedikitpun tidak tergugah rasa hormat dan tsiqoh saya pada beliau sekalipun kini beliau memilih untuk tidak bersama secara 'physically'.

Kadang-kadang situasi begini mengajar kita untuk merunduk, merendah hati., membuang ego-ego diri, perasaan hanya aku yang betul etc. Sedangkan belum tentu ada sesiapa yang salah. Tiada siapa yang boleh menjamin bahawa dirinya sudah confirm betul dengan segala kecetekan kefahaman kita terhadap ad-deen ini. Namun yang lebih utama ialah untuk kita terus dan terus beramal dan menjalankan kerja-kerja, semampunya.

Andai saja Rasulullah s.a.w ada dalam kalangan kita.. :'(

Syukur alhamdulillah, regardless segala benda yang berlaku kita tetap bersyukur, Allah masih nak tarbiyyah kita yang buruk ni, kerana mungkin adakalanya kita mula nak besar diri dan lupakan Dia. Bukan mudah nak menjaga hati dengan kedudukan yang 'hebat'. Lihat saja di hospital, bermacam-macam drama boleh dilihat.

Adakalanya seorang doktor itu terlalu kagum dengan diri sendiri,
Adakalanya seorang doktor itu merasa sentiasa benar dan hebat. Hingga seorang M.O mampu palpate liver depan students dengan penuh bergaya seolah-olah hujung jarinya itu ada sensor, sentuhan di hujung jari sudah memadai. Mata tak sempat berkelip tiba-tiba dah tahu hepatomegally atau tidak. 

Hebat hingga kita yang melihat ni rasa macam magik sungguh. 

Mungkin itulah yang dinamakan 'kepakaran'. 

Huhu. 

**dah mula merepek**

Memanglah adakalanya kita kena 'up'kan rasa percaya diri supaya boleh jadi berani dan yakin. Jika tidak percaya diri kita mungkin tak mampu nak jadi murobbi. Kalau tak yakin diri pun susah nak jadi doktor. Namun sendirilah waspada antara percaya diri dengan 'rasa bagus'. 

Saya bersyukur ahli usrah bawaan saya terdiri daripada senior-senior. Walaupun ada 'kesusahan' di situ, namun saya suka kerana sharing mereka di dalam usrah selalu buat saya muhasabah dan malu dengan diri sendiri. 

.........................


Alhamdulillah alaa kulli hal.. Alhamdulillah Alaa kulli hal..







Saturday, October 11, 2014

Ombak.

Bismillahirrahmanirrahim..





Dalam gambar ni, kadang2 kita jadi orang yang pakai baju biru, kadang2 yang berkobar-kobar siap ikat kepala atau setenang yang berbaju oren tu, dan adakalanya juga kita jadi serabut macam yang pakai tudung pink. huhu.

Alhamdulillah alaa kulli hal.

Di dalam teaching terakhir bersama specialist minggu ni, komentar beliau yang ditujukan kepada saya diibaratkan seperti keputusan pembebasan mahkamah.

In a very 'convincing' tone, he said to me,

"Starting from today, you can just go to sleep. Trust me, I won't ask you anymore.." 


Inilah kalimat yang saya tunggu-tunggu.

Seperti terbang di udara. Cepat-cepat berpijak ke bumi balik.  

**air mata bercucuran**

TT______TT


Semua orang dalam group posting saya tahu, once he stop asking you to perform physical examinations in front of him, he'll not targetting you anymore.

Then he'll move to target other person in the group, in the same way until the person looks convincing to him.

:)

......................................................


Mungkin inilah yang dikatakan rejeki. Kita tak tahu amal dan mujahadah kita yang mana akan membebaskan kita, sebab tu kena rebut setiap peluang usaha. 

Semuanya bermula dengan kehadiran seorang patient yang menghidapi grave diseases di dalam ward kami. Kerana patient dengan findings sebegini jarang-jarang dijumpai, ramai yang mengambil peluang untuk melakukan physical examinations.

Ahli-ahli group saya kemudian merancang nak ajak supervisor untuk buat bed teaching bersama patient ni keesokan harinya. 

Malam tu saya ada liqo, pulang dah cukup lewat melepasi waktu tidur. Jiwa saya berbelah bagi dan serabut sebab tahu esok ada teaching dengan supervisor. In every teaching, there is always 90% chances he would ask me to perform. I'm completely confident with this.

Akhirnya saya tidur dulu dan bangun awal pagi dengan perasaan yang gelisah.

Saya baca balik thyroid examinations, buat nota segala bagai. Kita tak tahu apa yang bakal terjadi, namun eloklah berusaha dan siap2 je dulu. Kalau malas bawa payung jangan salahkan hujan rahmat yang turun.

Kemudian pagi tu seperti yang dijangka, beliau minta saya buat full thyroid examinations. Dengan tangan sesejuk ketul ais saya cuba buat sedetail yang mungkin, sekali dengan steps penting ke tak penting diredah demi memastikan keselamatan, kerana kadang-kadang kita tak pasti wayar mana yang akan meletupkan sesuatu bom, maka waspadalah. 

And then he said, (kurang lebih)

" Whoaa, today I really want to hit her (using his usual 'rotan' (which is the stick of tendon hammer)) but I can't because she did very well yah..good, very good ! "

" You have read books, good !"

:)

Somehow kerana dah selalu sangat dikomen, saya rasa pujian dan kritikan beliau dah memberi kesan yang hampir sama. Beliau kritik untuk membooster dan mendidik, juga puji untuk tujuan yang sama. We learn to accept the positive impact in both situations, insyaAllah.

Alhamdulillah.

3 minggu rupanya Allah nak uji sikit sabar kita. Kena rajin berdoa moga diberi lagi kesabaran untuk minggu-minggu yang seterusnya. Benarlah, kita tak tahu hari-hari yang mana, amal yang mana akan menjadi titik tolak kepada sesuatu, kerana itu kena menjaga kualitinya dan yakin, setiap hari kita ialah milik Allah. 

Ini baru supervisor, bayangkan di akhirat kelak, pasti perasaan lebih berkocak dan berombak-ombak. Setiap manusia akan sangat ingin Allah yang Maha Pengampun 'membebaskan' kita sedemikian rupa.. Subhanallah :')








Saturday, October 4, 2014

Kita hanyalah hamba.

Bismillahirrahmanirrahim..

Agak lama tidak menulis :I





Pejam celik dah 2 minggu posting medical.

Selalu saya rasa situasi yang saya lalui ni beyond expectation. Susah nak terima hakikat yang saya kena kerja yang sangat-sangat keras. 

Bila kita menjejakkan kaki ke "perfectionism of UKM medical team", it's just that everyone expect you to be 'perfect' 

Siapa kata student twinning dan pure UKM tidak ada bezanya. Tanyalah supervisor saya jika berani.

2 minggu pertama ialah fasa saya mengalami mental breakdown, unfortunately. 

Dalam teaching pertama, saya diminta untuk present case.

Kemudian bed teaching kedua, saya disuruh untuk perform cardiovascular exam. Waktu ni saya dimarahi kerana teknik memeriksa collapsing pulse yang salah.

Dalam teaching seterusnya, supervisor saya suruh baca respiratory, upper and lower limb examinations namun bila berada di klinik tiba-tiba dia minta saya perform cranial nerve exam pada patient dia. Terkezut saya sampai terlupa nak suruh patient tutup sebelah mata untuk visual acuity. 

Kena marah lagi. T.T

Ramai yang kata supervisor saya walaupun tegas, beliau sangat bagus dan best, alhamdulillah. Saya sendiri akuinya. 

Kami dapat dengar bermacam-macam jenis murmur kerana dia cardiologist yang ada bermacam jenis patient with many rare findings. Dia ex student UKM dan lebih muntij dalam mengajar, and he is indeed a dedicated lecturer. He'll brush you up to the max.

Dan ramai juga yang berkata bahawa saya beruntung kerana dalam 10 orang student dia selalu pilih kita untuk perform depan dia. Orang yang perform akan belajar lebih, mereka mendapat tarbiyyah bil aqdas yakni ditarbiyyah dengan peristiwa yang dilalui yang direct dan berkesan. Huhu.

Namun tekanan tu susah nak dielakkan bila kita dibezakan di dalam group. Pelajar twinning kena adapt dan belajar exactly macam mana student UKM belajar kerana semua orang kena end up dengan techniques dan ilmu yang sama. Ilmu yang sohih.

Dan itulah yang supervisor saya selalu ingatkan saya. He said this only to ME, not to everyone in the group. He always remind me to read everything back from books. No matter how you think you can learn, you just have to read the books and practise.

Dan dah tentunya dia tak gunakan bahasa keibuan nak bagi nasihat ni, huhu. Sebab tu ianya jadi menusuk sampai membelah hati berdarah-darah.

" Everyone in this group are reading books, they are studying, even the silent students are also studying EXCEPT you, you know. You have to read books. You better do that and I'm sorry to say that you will still be my target until you PROVE to me.., that you should'nt."

Berderau darah saya mendengar ni. Dan bila habis teaching dia selalu akan ingatkan, termasuklah pada last teaching rabu yang lalu."

" In the next teaching you will still be the target yah. " (Target means the one who will perform the PE)

T.T

Astaghfirullahalazhim.

Minggu pertama lagi dah broke down, kerana terlalu penat badan dan perasaan. 

Buku physical exam Talley O'Connor yang menjadi 'kitab' fakulti perubatan UKM tu, saya read by pages dan buat long and short notes untuk setiap physical examinations yang perlu termasuk interpretation and correlation with diagnosis. 

Setiap kali bed teaching akan ada 80% possibility saya yang akan kena perform PE kerana itu bila kena cramp dan prepare semua jenis PE termasuk yang sampingan, saya selalu stress. 

Orang lain semangat kejar requirement untuk observe procedure, study group workshop etc di masa lapang namun saya stuck baca Talley O'Connor tak habis-habis. Observed procedure saya kosong, workshop homework saya "halai balai" jadinya. 

Mungkin inilah yang dikatakan fasa 'adaptasi' namun sampai sekarang saya belum berjaya meraih 'balance' dan semangat yang menyala-nyala tu. Belum cerita hal d&t lagi. Di dalam nak menghadiri usrah sendiri, usrah mutarobbi, bermacam jenis syuro, menguruskan dauroh pada masa yang sama, kita dan perasaan tu macam tengah berperang besar.

Mutarobbbi2 saya ialah senior-senior, mereka selalu pesan supaya tidak patah semangat.

" Athina awak kena selalu ingat bahawa di hospital tu kita semua ialah hamba Allah. Regardless kita specialist ke, senior staff or whatsoever, taraf kita ialah sama. Kerana itu jangan patah hati kerana dihentam manusia."

Jaga Allah, Allah akan jaga tiap langkah kita. Dia akan mudahkan dan bagi ketenangan tu.

" Setiap kali pergi hospital, sentiasa betulkan niat nak beramal. Bila kena marah ingat selalu bahawa kita melalui semua ni sebab nak menuntut ilmu. Jika ada rasa takut atau risau, banyakkan berdoa minta Allah bantu.. "

Sedangkan Dia yang mengatur segala sesuatu, kita melihat dunia ni mencengkam diri kita namun hakikatnya segalanya tunduk kepada Allah yang Maha Besar.





Di dalam usrah dengan murobbi, ada satu taujih yang terkena di hati, mengenai penghulu istighfar yang sering kita baca di dalam al mathurat.


"Ya Allah, Engkau adalah Tuhanku, tidak ada Tuhan selain Engkau. 

Engkau yang menciptakan dan aku abdi-Mu, 

dan aku berada dalam perjanjian dengan-Mu, ikrar kepada-Mu, (yang akan kulaksanakan dengan) segala kemampuanku. 

Dan aku berlindung pada-Mu dari kejahatan apa-apa yang telah aku lakukan, aku mengakui (dengan sebenar-benarnya) nikmat-Mu kepadaku, dan aku mengakui dosaku. Maka ampunilah aku, kerana tidak ada yang akan mengampuni dosa-dosa, kecuali Engkau."


Murobbi saya berpesan,

"Kedudukan kita ni, Allah yang letakkan kita di situ, dengan segala kekuatan dan kelemahan diri kita. Justeru kena kenal dan tahu posisi kita."

Posisi ditarbiyyah.

Posisi sebagai hamba,

Kita redha dan siap untuk melaluinya.

Ya rabbi. Lemahnya kita.

T______T










Thursday, August 7, 2014

Of medicine.

Bismillahirrahmanirrahim..

Lately there are certain times I found that I've lost the enthusiasm in studying. 

This is a new thing. Definitely a new feelings.

Since I was in primary school, I do like study. I've been transfered from one school to another a lot as my family immigrated to another area. 

But it does not matter. 

Everytime I moved to another school, I might found the difficulties to adapt with the environment, lost many of my bestfriends but yet, I'll still get myself into the teaching and studies. I know that I have to study, and school is for education after all, you have to move on and adapt.

Now when I started to get those 'tired' and 'down' feelings, I was thinking,

"Maybe because it is medicine."

Medic looks great in the beginning and to be sincere, I like it. But as time flies, being in tarbiyyah, you'll learn that you'll continue not because of the 'great looks' or because this field interest you.

Medicine, medic, perubatan, kedokteran.





2 years of A level, 6 years in medical faculty, and after graduating you still have to struggle. 2 years of HO-ship, and etc. And that's if you are not repeating years thorough the studies and not being extended in HO-ships.

Yet you have to face the responsibilities of being a doctor.

You can't make mistakes. Its people health and life you are dealing with.

When you are being proposed for a marriage, somehow you have to 'intentionally' remind the man that you are a medical students or you'll be a doctor if God willing. In case he forgot or missed that, I'll kindly give you the chance to re-consider T.T. 

When looking at the books during 'futur' phase, it make you de-motivated. Sometimes in order to understand something, it took a very long hours of studying and yet there are still many things not being covered yet. So much thing to learn and remember. Unfortunately I'm not good in memorizing. T.T

And its not about passing the exams only. But its about the knowledge and skills a doctor 'supposed' to have. Last few days I visited my two close friends when I was in SMK Dang Anum. One of them is an engineering student and is completing her masters in Uniten and the other is doing dentistry in USM.

During the chatting, my friend who do engineering asked,

"Ok tak thina, buat medic... Mesti susah kan."

And I replied,

"Untuk study medic mungkin kita boleh. Tapi kita tak tahu sama ada kita boleh 'menjadi doktor' atau tidak."

Pelik kan.

Maybe 'medicine' is not the only reason, could it be? 

Because there are many other difficult courses. My friend told me how she has struggled in the last 4 years for an engineering degree. And 'to be an engineer' might be equally challenging. 

Thus it is not only about the study is difficult or challenging, but somehow I'm afraid 'to be' a doctor. Where the knowledge turn out to be deeds. Where you should prescribe medicine, cutting people, to heal not to kill. Where you'll spending your time in the hospital more than with your family or friends. A doctor can't be materialistics. They have to give more than earning. They have to learn that in this dunya, they wont get the proportionate payment. 

Not in the Dunya.




That is why intention and purpose is important. Niat dan ghayah.

And now when I'm having the fluctuations in my spirit of studying, I tried to remember those feelings when I was in a high spirit before. What kind of thought that have motivated me, then muhasabah again.

I once told myself that as a khalifah, you have to do well in your specialties. You have to be a great muslim for the ummah. Jangan lesu berpanjangan kerana penat yang sekejap. 

Kerana ini bukan sebarang perdagangan dan jual beli. Muslim yang sejati tidak akan maju mundur atau putus asa. Lemah semangat **macam saya**.

My friend who's doing dentistry know that I like to watch House MD. Thus she said something like this,

"Dr. House himself always failed to get the correct diagnosis in the first attempt. The first 30 minutes usually will only lingered around the false or incorrect diagnosis, so why expect much from yourself..?" :)

Sometimes we get stressed out because we have drag too much identity as a medical students or a doctor in ourselves, while lefting the muslim image behind. 

Doctor muslim or muslim doctor. We know the answer scheme but forget to bring the right one along.

Jaga Allah dulu, Allah akan guide dan jaga kita. Dia akan bantu perbetul segala bolak balik hati kita, insyaAllah.

Muhasabah and remember,


"Seseorang tu tidak akan stressed out jika dia masih dalam orientasi nak beramal. Iman yang kita duk baja-baja ni menuntut satu pembuktian berupa amalan yang ikhlas dan diwaqafkan untuk dakwah. Bukannya sekadar untuk merasa 'kuat iman' di dalam hati."


T_______T



Sunday, August 3, 2014

Of humbleness and swasta worker.

Bismillahirrahmanirrahim..

Sedikit banner buat kita.



Learn to be humble and do some training so that you wont slack off to egoism when you forgot.


Masih dalam bulan syawal, alhamdulillah:)  Segala puji bagi Allah yang menjadikan syawal setahun hanya sekali. Penat sebenarnya aktiviti-aktiviti makan, berjalan, beropen house,  T.T.

Setiap kali beraya, soalan bila nak menikah sudah terlalu mainstream. Benda ni rahsia. Dia dah menetapkan orang yang paling tepat, di masa yang paling tepat, cuma Allah nak lihat, bagaimana taqwa kita di dalam proses usaha :)

Makanya saya nak share sesuatu yang lain insyaAllah ^^,

Kerana saya belajar bidang kepakaran ibnu sina ni, setiap tahun bila berjumpa mesti akan ditanya,

note: Baca dalam loghat utagha.

"Berapa tahun lagi nak graduate..?"

**bile la budak ni nak habis belajar T.T**

"Pakcik ni hari tu jumpa doktor, kemudian dapat ubat ni, tapi tak jadi apa..."

"Kaki pakcik ni dah makin baik dengan rawatan dari bomoh, lagi berkesan daripada ubat doktor. Ni kira ikhtiar juga kan"

"Macam mana ya, kalau mamu senang sangat rasa penat."

"Ni sebenarnya ok ke kita makan ubat-ubat supplemen etc..?"

"Ni kaki anak mami doktor kata ok je lepas accident. Dah check semua tapi duk tengok jalan tak betui  lagi rupa-rupanya retak ni ha tulangnya."

.....................................................

Sebenarnya semakin banyak belajar, semakin banyak yang kita tak tahu. Semakin rasa diri ni belum pandai lagii.

Kadangkala kita rasa bersalah di antara untuk memberi pandangan atau sengih je kerana sebolehnya tak mahu menghampakan orang tua yang bertanya. Di hospital adakalanya mereka diberi treatment tanpa dijelaskan kenapa, untuk apa, malah ada juga yang tidak dijelaskan dengan baik mengenai penyakit yang sedang dihidapi. Jadi untuk bertanya pada saudara mara itu sebenarnya lumrah.

Bila mereka bercerita dengan anamnesis yang panjang lebar, walaupun mempunyai pandangan sendiri, sebagai pelajar kita tetap berhati-hati dengan setiap apa yang nak dikatakan. Macam mana yakin sekalipun, kita tetap akan bertanya apa working diagnosis yang dinyatakan oleh doktor pesakit tersebut, bukan memandai-mandai melontarkan diagnosis sendiri.

Kerana saya beranggapan, kita baru tahu sedikit mengenai patient tersebut, sedangkan doktor di hospital sudah mengerjakan daripada A-Z langkah-langkah untuk mendapatkan diagnosis. Jadi untuk memikir-mikirkan kemungkinan diagnosis yang sedia ada tu salah mungkin tak perlu.

Jadi, kita lebih banyak mendengar dan mendengar untuk belajar. Dan bila semakin banyak kita mendengar pendapat orang tua yang tak belajar medic sekalipun, kita akan rasa bahawa ilmu kita ni masih cetek sangat-sangat. Mesti ada benda yang kita belum tahu dan faham.

Ada satu lelucon yang biasa saya dengar, panahan petir buat medical students.


" If you are trying to figure out the diagnosis of a symptom from google, you'll end up with having a cancer as a working diagnosis "

Googling tidak salah, namun jangan sampai ianya menjadikan diri malas nak buka buku. Sebab kadangkala bila tahu cuma sedikit kita akan mudah untuk jump into conclusions.

Walaupun setiap penyakit mempunyai tanda-tanda yang khusus dan ada dalam buku, namun adakalanya setiap orang mempunyai tindak balas yang eksklusif terhadap sesuatu penyakit. Kerana boleh jadi satu individu menghidapi penyakit yang berdouble-double.

Misalnya cellulitis. (infection under the skin)

Di dalam dorland's dictionary dikatakan bahawa di antara symptom yang basic ialah typical inflammatory sign.

Rubor (redness)

Color (heat)


Dolor (pain)


Tumor (swelling)


Functio laesa  (loss of function or a disturbance of a function) 


Cellulitis ni menyakitkan. Namun boleh jadi patient tak rasa apa-apa jika dia menghidapi chronic diabetes mellitus. Kakinya boleh bengkak macam belon dan panas sepanas batu tungku sekalipun namun dia tak rasa apa-apa.

Bila tidak belajar atau buka buku, kita rasa macam sudah banyak tahu. Namun hakikatnya kita banyak sangat berangan. Rasa cool seperti Dr. Gregory House, atau hebat seperti Asada Ryutaro, tapi sebenarnya tak haibat pun T.T

**batuk berdarah-darah**

Seperti itu juga dakwah dan tarbiyyah. T_____T


Frustrasi.

Ini sangat realiti.

Ada masanya kita rasa dah banyak sangat kita buat. Hingga sempat berasa selesa. Akhirnya bila buka muntalaq baru nak terasa berdas-das tembakan. Sakit dada. Bila kembali turun ke medan terasa nostalgia nak kata berapa lama dah tinggalkan dakwah dan biah solehah. Mutabaah amal dah lama menjadi 'moderate' dan nak kena tunggu saat bersama-sama akhwat baru nak 'up' semula.

Dulu sebelum fly ke Indonesia, ustaz pernah pesan.

"Antunna kena belajar menjadi seperti pekerja syarikat swasta."

Selalunya bila graduate kita akan target kerja dengan government sebagai pilihan awal kerana hakikatnya itu yang paling mudah dan selesa. Kita akan kurang struggle. Namun swasta worker ni berbeza. Dai'e yang bersifat 'swasta worker' ni tak tipikal.

Seorang swasta worker akan bekerja tanpa disuruh-suruh. Malah tidak perlu disuap-suap untuk ditunjuk ajar kerana dia akan cari cara untuk belajar sendiri. Bila masuk ke satu syarikat dia mula daripada bawah namun mampu melonjak ke atas kerana dia ada kualiti. Medan bekerja secara jama'ie mahupun medan individu, dia akan belajar untuk cope.

Persoalannya, dengan banyaknya kelemahan diri, mampu ke kita nak jadi macam ni..?

Saya belum mampu T____T. 

Tanpa support system yang jitu sebenarnya diri ni lemah sangat-sangat. Bila dicuit dengan masalah sikit dah susah nak fokus. Bila terlupa sikit dah terlajak kembali dengan perangai dulu. 

Kerana itu, kita cuba baca bahan tarbiyyah setiap hari supaya tetap hati dan fikrah tak hanyut ke laut. Nak buat keputusan, walaupun leceh, istisyarah dengan akhwat2 tu diwajibatkan buat diri kerana pendirian dan perasaan kita akan berubah-ubah mengikut tahap keimanan. 

Semoga Allah bantu dan mentsabatkan kita, dengan apa jua cara yang Dia mahu T.T




Oh Allah,

I'm looking for heaven
But I found the devil in me.

In me :'(











Monday, July 21, 2014

Jihad qital

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah alaa kulli hal.

Beruntung sekali bagi mereka yang tidak 'tempang' atau 'lumpuh' sepanjang berada di tanah bertuah. 

Dalam kalangan kami, mereka yang tiada lesen memandu itu dikatakan tempang. Yang tidak dapat bergerak dan tertahan di rumah diibaratkan seperti lumpuh.

hehe.

Alhamdulillah, dan tahniah kerana tidak tempang dan lumpuh, dengan izin Allah.





Minggu lalu saya dihubungi WAMY untuk menyertai forum di PWTC sebagai volunteer. Saya lupa sebenarnya 3 tahun yang lalu saya pernah mendaftar sebagai ahli WAMY. Ditakdirkan pada sekitar tarikh tersebut memang saya ada urusan di sana, maka saya bersetuju, regardless perasaan yang hadir seperti, 'aduh malasnyee'.

Sebenarnya menarik bila ada peluang menimba pengalaman baru, namun masalahnya saya malas nak bermain-main di sekitar Kuala Lumpur. 

Dah dua kali tulis perkataan malas. Istaghfir hai ukhti. T.T

Perbincangan forum ialah terkait law system applied in our country, Malaysia. Mereka berbincang dan membanding-bandingkan antara Islamic law, civil law, and socialism. Menjawab kepada soalan-soalan what, why, when, how dan lain-lain. Sangat menarik, dan bagus sebagai 'eye opener', seriously.

Even one of the chinese panel can delivered his opinions in a more 'fikrahtive' way than a muslim panel when he comments about the islamic law. Sayang sekali.

:)

Bila urusan pembahagian job desc dilakukan, ada satu job desc yang 'dilelong' dan tak mendapat sambutan volunteers yang ada iaitu sebagai pencatat minit forum. Antara sebab-sebab ianya tidak laku,

You have to be able to jot down on the spot simple notes, of what being discussed by the panels in the forum. Be accurate and fast.

Do it in english because we are having an english forum.

It should be done in a computerized way. Use the laptop provided.

Dengan adanya bunyi cengkerik saat ditanya siapa nak buat, saya tahu bahawa semua orang tak suka kerja ni. Ada yang kata tak mampu, susah, tak biasa membuat nota dalam bahasa inggeris etc. Jadi tanpa teragak-agak saya ambil tugasan tersebut.

Saya ni medical student. Membuat nota dah menjadi rutin, bahasa inggeris dah berkursus-kursus pergi, menaip laju pula sebab dah biasa tulis blog. Bukan kerana hebat sangat cuma sebab kerja ni kita dah biasa buat, itu je.

Volunteers lain mungkin ambil kos perundangan, mungkin lebih cekap menghafal berbanding menulis. Ataupun computer engineering, cekap bermain software, tak main buat nota-nota ni.

Kesimpulannya, kadangkala, ada benda yang kita rasa sangat mudah nak buat, namun tak semestinya ianya mudah bagi orang lain. Kerana speciality kita berbeza.

Muhasabah.

Saya teringat satu petikan yang disampaikan salim A. Fillah di dalam karangannya, Dalam Dakapan Ukhuwah. Kurang lebih begini.

Sekalipun kita bersungguh-sungguh mahu mencontohi Rasulullah s.a.w dan para sahabat yang mulia dalam setiap perkara, namun jangan sampai kita memaksa setiap ikhwah/akhwat di sisi kita untuk berperibadi sesempurna mereka.

Dont make such kind of expectations. Kadang-kadang perlu, namun jangan biasakan kerana kita akan kecewa. 

Dan bila kita mula membanding-bandingkan, ia tambah menyakitkan.

"Nama je akhwat tapi ketawa mengilai."

"Dah lama ikut tarbiyyah tapi tak reti-reti nak jaga ikhtilat."

"Kenapalah akhwat A ni tak boleh lemah lembut macam akhwat X,"

Sila senaraikan lagi.

Macam keadaan tadi, mungkin bagi kita benda tu simple dan mudah, namun ada yang rasa ianya complicated dan payah. Kerana itu tak boleh rasa sombong dan berlagak sangat dengan kekuatan diri.

"Hek eleh, nak hafal juzuk 30 pun susah sangat ke. Bile nak maju enti ni."

"Apa yang susah sangat nak bangun qiam tu. Sebenarnya mungkin enti yang tak bersungguh-sungguh."

Dari dulu kita tahu bahawa tarbiyyah ni custom-made. Ujian yang kita lalui tak sama. Cuma kadang-kadang kita terlupa melihat apa yang kita lalui tu sebagai ujian, sebab asyik nampak kelemahan-kelemahan atau rasa terganggu dengan kekuatan orang lain. 

Di saat Allah beri kekuatan, Dia juga menjadikannya sebagai ujian buat kita. Nak lihat sejauh mana kita boleh bersabar dengan orang lain, Dia menilai kebersihan hati kita, takut-takut hilang sifat tawadhu' dan tertimbul riyak dalam beramal.

Begitu juga bila kita lemah. Mungkin kerana biah yang tidak mendukung, halangan-halangan keluarga etc maka Allah menjadikannya ujian nak tengok usaha kita dalam bermujahadah. Nak kata betapa baiknya Allah, bagi setiap keadaan ada balasan yang setimpal dengan capability kita kerana relatif mujahadah yang sama. Mereka yang tak reti mengaji bila dia berusaha Allah beri dua pahala. Bila dia pandai mengaji lain pula balasan yang Allah beri.

Tapi kita instead of nak meningkatkan diri dan amal, selalu rasa terganggu dengan orang lain, dan terlupa untuk saling melengkapi T.T. Sebab terasa hati kita pun duduk diam-diam, dayung sampan laju-laju membawa diri.

Fikirkanlah, di saat kita down atau lemah, kita selalu berharap supaya semua orang faham keadaan kita. Namun kita tak pernah fikir bahawa orang yang nampak hebat memanjang tu mungkin sebenarnya struggle juga. Berat atau ringan beg yang dia galas, belum kita rasa.

Jika orang yang baru ditarbiyyah struggle untuk berubah, mereka yang sudah lama tetap struggle untuk istiqamah, ditambah lagi terpikulnya amanah-amanah, kena juga menunjukkan qudwah. Selagi belum menjejakkan kaki ke syurga, setiap orang kena struggle.






Astaghfirullahalazhim.

Dulu sister Medan pernah share sesuatu di dalam liqo, tadabbur al-ankabut ayat 1-6


Apakah manusia mengira bahwa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, “Kami telah beriman,” dan mereka tidak diuji? 
(Al-Ankabut: 2)

Kadang-kadang kita mengaku telah beriman, tapi sebenarnya masih uncertain kerana belum terbukti. Kita hanya syok sendiri.

Kenapa Allah asyik uji kita dengan masalah hati. Kita bosan dengan benda-benda remeh dan tak glamour ni. 

Aku nak berjuang macam orang Palestin.

Sebenarnya Allah tahu, Maha tahu bahawa kita belum settle. Dia nak kita bangun, bersihkan hati dan settlekan masalah yang sebenar-benar wujud namun kita asyik berangan nak jihad qital berbekalkan iman yang lemah ni. T.T

Allahu musta'an. 


Bila iman menerobos ke dalam hati, ianya menjadikan hati itu lembut dan lentur. Bukan mengeraskannya.









Tuesday, July 15, 2014

Jalan Kita

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, alaa kulli hal, alhamdulillah.

Banyak cabaran terpaksa dilalui untuk 'touch down' di Malaysia tempoh hari. 

Cuaca di Kuala Lumpur kurang baik, kapten berkeputusan untuk berpatah balik dan mendarat di Singapore. Stranded for about one hour before departed again, to Kuala Lumpur.

Seolah-olah memberi gambaran awal, bahawa medan yang sedang dituju ni tak akan mudah T.T.







Bapa saya bertanya,

"Apa yang Tina rasa, dah nak meninggalkan Bandung (Indonesia) ni..?"

hmm..


Sejujurnya, kadang-kadang dia rasa indefinite dengan perasaan sendiri. 

Antara kelemahan dirinya ialah selalu gagal menzahirkan perasaan. Mungkin kerana itu dia lebih banyak menulis dan susah untuk meninggalkan tabiat menulis walaupun pernah mencuba untuk berhenti.

Pernah sekali adik-adik Fateh merancang sambutan hari jadi yang osem.

Trip makan ke Bandung,

Custom-made cheese cake,

Self-made kad hari jadi, ada gambar semua orang pada kad tu. Cantik sangat.

Hati dia tersentuh, namun reaksinya biasa-biasa saja. Cuma senyuman dan seloroh kecil, tak pula menjerit atau menangis terharu. 

Kak Tina tak terharu pun. huhu.

Dia rasa serba salah. Dah cukup surprise, namun tetap susah untuk memberi reaksi yang diharap-harapkan. T.T

Begitulah juga bila bersama dengan adik-adik At-Thariq. Dia cuba memperbaiki setiap kelemahan yang lalu, entah berjaya atau tidak. Mungkin masih banyak kurangnya. Hingga kadangkala dia terfikir, adakah mungkin dia kurang memberi perhatian dan berusaha mengeratkan hubungan hati dengan mutarabbi...?

Kalaulah mereka tahu bahawa betapa si murobbi sangat-sangat mengasihi mereka :')




Setiap kali sebelum liqo, dia sangat teliti dalam memilih bahan. Sudah menguasainya atau tidak, dia tetap akan buat homework

Di dalam membuat timeline, dia benar-benar memerhatikan kefahaman apa yang mereka perlu grab di dalam tempoh tertentu. Apa target 6 bulan, setahun. Juga cuba untuk tidak terlepas apa yang sepatutnya dia ambil tahu. Takut-takut  tidak all out.

Namun kadangkala fail juga. Selalu juga buat silap dan melambatkan kerja dakwah. Kerana dia yang payah nak menumpukan perhatian. Alasan basi ialah dia banyak kerja **eyes rolling**.  Bukan hanya satu timeline yang dipegang, bukan satu syuro yang diamanahkan, bukan satu halaqah atau katibah saja yang menuntut perhatiannya.

Awal-awal mungkin nampak valid namun lama-lama dia mula sedar, sebenarnya dia yang belum cukup terlatih dan capable

Sebenarnya benda-benda ni mungkin masih dalam kapasiti 'daya tampung' seorang da'ie, namun malang sekali istia'b dirinya belum maksimal. Malangnya dia masih dalam proses belajar mengurus dan mematangkan diri. Malangnya dia belum cukup a'rif, berpengalaman, qowiyy dan belum luas cara pandangnya. 

Atas alasan inilah nak kata sebenarnya kita sangat memerlukan latihan, ujian dan bimbingan. Selepas melakukan ta'rif (pengenalan), bersedia atau tidak kita kena latih diri untuk mentakwin (membina), dan akhirnya melakukan tanfiz iaitu mula bergerak melaksanakan, menyusun, dan belajar beramal jamai'e. 

Dan setiap fasa ni akan ada peruntukan masa, juga ruang-ruang untuk latihan yang bergerak seiring dengan pembinaan diri dan muwasofat tarbiyyah, sama ada buat mad'u mahupun dai'e. Mad'u akan mendalami, memahami dan melalui proses taghyir (perubahan) manakala buat da'ie, mereka akan tetap belajar.  Kedua-duanya ditarbiyyah.

Kerana itu bila isu mustawa timbul, kita tidak membesar-besarkannya. Mudah sekali kita terasa hati, mendakwa diri kita dilevel-levelkan dan melihatnya sebagai jahat dan tidak adil, namun bayangkan andai saja kita dipikulkan sesuatu dalam keadaan tidak bersedia, adakah kita kuat untuk bertahan? Berada di dalam satu halaqah yang mempunyai fikrah kefahaman berbeza-beza saja sudah cukup menyakitkan. Malah baru tidak sependapat akan satu isu dah rasa susah nak move on dan bergerak laju. Apatah lagi bila cara pandang tu berbeza habis.

Regardless segala macam personaliti, latar belakang, sebenarnya ini bukan masalah yang major, kerana matlamat kita cumalah untuk menyatukannya dalam satu fikrah, memupuk ciri rabbaniyyah. Menjadi musleh bukan sekadar soleh. 

Laluilah tarbiyyah dan ambillah setiap nilai masa yang Allah hadiahkan. Dan belajar untuk saling menghargai. Jangan melihat lajunya orang lain sebagai 'musuh', kerana setiap orang ada ruang dan fasa tarbiyyah yang berbeza-beza. Saling menyakiti akan sangat menyakitkan... Belajar untuk tidak 'jauh hati' dan tetap menyumbang dalam kapasiti yang kita mampu. Sesungguhnya kita akan banyak belajar erti ikhlas bila kita berjaya meletakkan diri dalam sekecil-kecil posisi mahupun sebesar-besar peranan tanpa perasaan 'lengket' di dalam hati.

Sedangkan Khalid Al Walid tidak terusik sedikitpun saat diturunkan daripada kedudukan panglima kepada jundi kerana taat pada Allah melalui qiyadah yang terkenal ketaqwaannya. T.T Siapalah kita nak mengaku haibat sangat.

Mari menahan diri daripada perasaan nak cepat-cepat sampai, memaksa diri untuk compete (dengan emosi). Berbeza antara push diri untuk mencuba dan keluar dari zon selesa dengan 'membuktikan aku juga hebat'. Check selalu hati kita sedalam-dalamnya. Takut-takut ego kita memberi kesan pada amal jama'ie keseluruhannya.

Andai saja kita sedar betapa banyak mad'u yang akhirnya 'burn' kerana menunggu dai'enya 'masak' ranum dan matang... T.T. Mungkin kita tak nampak benda-benda ni namun itulah hakikat yang berlaku bila kita tidak sedar kepentingan untuk bersabar, berstrategi, memahami sunnatullah, dan fiqhul dakwah.

Allahua'lam... wa astaghfirullah. Semoga setiap bekalan berguna buat kita, menjadi tanda dan terkesan di hati, insyaAllah.

p/s:Jalan ini masih tetap begitu, semoga kita tsabat dan sampai ke destinasi :')





















Ups and downs.

Semalam ialah hari ke 4 posting emed (Emergency medicine). Jujur bermula dari hari pertama, aku agak clueless setiap kali masuk ke ED. T...