Thursday, September 10, 2015

Quit.

Kalau nak dihitung berapa kali terdetik di dalam hati perasaan nak 'quit', 

dah beratus-ratus kali rasanya.

Quit salah satu, which I thought I could'nt carry both.


DnT,

Medic.



Nak terjatuh dah.


Then dah beratus-ratus kali juga tersedar, I could'nt quit any of these two.

Dua-dua pun amanah, 

dua-dua pun akhirat.

..........................................

Penat  dengan bermacam-macam syuro, 

wasilah-wasilah tarbiyyah lagi, usrah sana sini, 

nak mantapkan tsaqafah pun ye juga. Kalau sesat anak usrah nanti, siapa nak jawab.

Nak bercuti sedap-sedap pun susah.

Belajar pula medic. Orang kata medic ni kena fokus. Ni tak, study boleh tahan juga tunggang langgang. Weekend orang study dia hilang entah ke mana. Bila la nak jadi top student. 

T.T


..............................................


Bila kita luah macam ni, mungkin akan ada banyak persepsi dari luar sana. Duniawi lah, futur, tak qowiy. Terpulanglah kan.

Dipendekkan cerita, orang tak faham apa yang kita rasa. Struggle kita hanya Allah yang tahu.

Aku sendiri berfikir, agaknya bolak-balik ni makin menjadi-jadi kerana sedikitnya mutabaah aku.

Mungkin je, kan.

Bangun pagi, mengantuk yang amat. 
Keluar rumah matahari pun belum clear lagi.
Di hospital kena kerah tenaga dan otak. Setiap hari macam ada viva asyik kena soal benda yang kita tak tahu. Yang kita tahu tak tanya pula kan. 
Berdiri berjam-jam, jalan berbatu-batu. Exaggerate sikit.
Balik hospital, flat kepenatan.

Esok depan supervisor blurr lagi. Kena tegur macam semalam. Down lagi. 

Benda ni dah jelas nampak macam vicious cycle, tapi tak tahu macam mana nak solve dan stopkan. Macam kena paksa lari atas mesin exercise threadmills tu tapi tak tahu mana suis off.

Mungkin muscles dah kata penat,
mata dah kuyu,
belakang sakit-sakit.
Tapi aku paling takut, kalau hati ini yang akhirnya hilang cinta dan obsesi tu.
Allahu.

Kerana itu Saidina Ali r.a kata,

"Sabar itu diibaratkan seperti kepala kepada tubuh."

Hilang sabar, busuklah satu badan. Hancur berderai semua. Tak ada manusia hidup tanpa fungsi kepala kecuali orang gila, ya kan.


Sabar. Sabar. Sabar.



Dan slow sikit takpe asalkan sampai. Asyik nak cepat banyak pula tersadung nanti.

Hidup ni memang banyak nak kena kejar. Sebab masa kita limited untuk persiapan ke dunia selama-lamanya di akhirat tu. 

Nak grad cepat, tapi ilmu belum cukup. Nanti jadi doktor bawak mudharat kat orang.

Nak kahwin cepat, tapi belum ready nak korban masa, perhatian dan kudrat. Kahwin sebab seronok, namun sedarlah bahawa institusi keluarga bukanlah barang mainan. Kena ada bakat mentarbiyyah dulu. Nama pun baitul muslim kan.

Pokoknya,
Kalau boleh nak accomplish semua benda dengan sempurna berbekalkan mujahadah dan kecekalan nan jitu. Kerana itu, bersabarlah sayang. Hidup ni ada step-stepnya dan tak boleh skip-skip. 

Sebagai hamba, kena selalu ingat orientasi kita, ibadah.
Orientasi kerja sebagai amal. Jangan sampai kerana terlalu merisaukan masa depan, kita terlupa untuk hidup pada hari ini, untuk bekerja di saat ini.

InsyaAllah.



Taaruf

Bismillahirrahmanirrahim. 9 Julai, setahun yang lalu. Mungkin hari ini ialah hari yang tak begitu diingati, namun bermakna buat seseteng...