Thursday, February 25, 2016

Baby steps.

Bila dah melangkah tahun ke 5 study, alhamdulillah diizinkan untuk melalui beberapa posting.


Medical,

Public health,

OnG,

Surgery,

Orthopaedic,

Paediatric,

Otolaryngology (ENT),


and currently, 

Ophthalmology.


But among all, there are two postings that I feel close to, which are medical and paediatrics. 

Medical memang sebab posting ni yang paling banyak berendam air mata dulu. hu. And because it covers many things that we can relate with. 

Paediatrics pula sebab ianya unik. Dan yang paling kerap ditanya oleh rakan-rakan bukan medical for a simple consultations.

Rakan-rakan ye. Because many of my friends already have their own kids and toddlers. 

^^'


There was one time in paediatrics when we had an extra teaching with Dr.Z. In that session, I performed a newborn screening to a baby.

Pegang baby pun takut-takut. Apatah lagi bila nak kena tungging terbalikkan waktu buat screening. Alahai dah namanya pun baby. Tambah anak orang. 


Dr. Z gelak je. In the end he asked,


" Athina, kamu ni dah kahwin ke belum..? "

**geleng**

" Kena ada anak sendiri dulu ni, baru tak kekok. "

Dia gelak lagi.

While I'm struggling to manipulate this tiny little creature. 

^^' 

Actually, i do agree. Sebab skill ni bukan benda teori. Kena sentuh baru rasa, kena biasakan baru sempurna. Things go naturally when we are used to it. Dan daripada paediatrics ni, banyak benda kita boleh belajar.

One of it is to go through steps, with patience. Walaupun kadang-kadang ianya step yang kecil, dan nampak leceh.






Antara benda yang rakan selalu tanya mengenai anak mereka ialah proses pembesaran. Kebanyakan parents nak anak mereka cepat segala serbi. Cepat berjalan, cepat berlari. Ada yang anak masih terlalu kecil, belum merangkak dah diletak dalam walker supaya cepat berjalan.

Memang dengan cara tu ada budak yang cepat berjalan. Kemudian bila parents ni saling compare anak masing2, kadang-kadang buat parents lain rasa anak mereka agak slow serba serbi.


**sigh**


Hakikatnya, apa yang nampak cepat tu tak semestinya lebih baik. Ada research mengatakan bahawa budak yang skip merangkak ni walaupun mereka berjalan dengan lebih cepat, tapi kemahiran gross and fine motor mereka lebih jauh ketinggalan berbanding budak yang melalui steps yang biasa, baby steps. 

Sebab budak yang merangkak mereka belajar sesuatu sepanjang 'rangkakan' mereka tu. hu.

Jadi yang selalu sy ingatkan, give as much stimulation as you can, and just beware if there are any delay from the normal phase rather than excessively try to speed up things unnaturally.



*************************************************************************************************



Macam tu juga hidup ni.

Melalui masa yang panjang untuk capai sesuatu mengajar kita untuk banyak bersabar. Malah di sepanjang proses tu, kita berpeluang membina diri dan kutip pengalaman.

Ada orang ambil medical degree 5 tahun, ada yang 6, 7 tahun.

Ada yang asasi, ada yang diploma. Yang A level pun ada yang setahun je, ada yang 2 tahun. Things are beyond our control. Yang kita mampu hanyalah terus berusaha, dan jangan saling membanding-bandingkan.

Sebab kita tak tahu mungkin orang lain tu kutip lebih banyak pengalaman berharga yang lebih berguna secara hakikinya.

Like the baby who crawls before taking the first steps. 

They gain a better gross and fine motor.

Because when they crawl, sometimes they have to look up, using their short neck.

When they crawl, they play and grab more things on the floor, by using their delicate fingers.

And one day, they'll stand up and walk like a bear. Sometimes falls on their bumps but its okey. Pampers shall give a safe landing mat. 

Until they can walk alone and run intuitively, avoiding barriers and be safe


:')





Thursday, February 11, 2016

Minimalist

Bismillahirrahmanirrahim..



Sunset : Sg Petani

Sepanjang hidup, ada beberapa tempat yang benar-benar mendapat tempat di hati.

Kedah

Bandung


Melaka


Dan setiap satunya, ada benda dan sebab kenapa ianya istimewa. Boleh jadi kenangan, ataupun sesuatu yang ada di sana.

Di Kedah terletaknya rumah. Yang sebenar-benar rumah. Selain di kolej, hanya di rumah ini aku punya ruangan sendiri, tempat bekerja dan ruang rehat peribadi. Berbeza dengan Melaka, perasaannya beza. 

Bandung hanya ada kenangan.. 

Melaka juga ada kenangan.. dan keberadaan orang yang kita sayangi.. 

:'

**************************************************


Kadang-kadang aku terfikir, jika segala asbab ini hilang, rumah runtuh, hilang ingatan, adakah tempat-tempat ni masih istimewa di hati kita..? 

Begitu juga bidang perubatan, yang asalnya sungguh istimewa di hati..

Sekarang ni, di saat munculnya berbagai penyakit, hal perubatan selalu jadi topik perbualan. Namun semakin lama, aku makin malas untuk mendengar. Kita hidup di zaman teknologi di mana semua orang mempunyai akses internet dan sekaligus menjadikan mereka pakar perubatan segera. Hingga doktor-doktor dikatakan dungu dan diperlekehkan..

Ada juga golongan yang bercerita mengenai pemakanan sunnah dan mengutuk doktor yang memberi ubat-ubatan. Mengaku bahawa cara mereka lebih islami seolah-olah semua doktor ialah sekular dan lebih teruk lagi dikatakan boneka yahudi. Mereka tidak tabayyun sedangkan doktor juga ramai yang mempercayai pemakanan sunnah.

Dan yang epiknya, bapaku sendiri pernah berkata bahawa jika ditakdirkan dirinya jatuh sakit, dia tak mahu dirawat di hospital.


Frust. T.T


Sampaikan aku yang sudah hampir 5 tahun belajar terasa betapa bodohnya aku kerana memilih bidang ini, dan bersusah payah kerananya. 

Betapa naifnya.

Lebih baiklah doktor-doktor di Malaysia ni dihantar saja ke Syria dan Gaza sana. Sekurang-kurangnya mereka boleh menyelamatkan nyawa, mengurangkan kesakitan bagi mereka yang benar-benar memerlukan.



T.T

Dan kalau diikutkan, sebenarnya tak banyak sebab untuk orang suka buat medic ni. Aku perlukan sedikit motivasi. Hu.


Nak bantu orang ? Pesakit dah tak mahu dibantu.

Kerja stabil ? Doktor sekarang banyak yang menganggur.

Kerjanya hebat ? Manusia mana yang suka kerja berbelas-belas jam, dengan darah, penyakit dan segala kotoran.

Minat ? Bila dah penat kita tak peduli lagi.



Yang sebenarnya, perasaan kita berubah-ubah kerana semua alasan ni sifatnya berubah dan tidak kekal :(

Seperti manusia. Rupa, status, harta. Benda-benda ni menarik perhatian, namun ianya bersifat sementara. Akhirnya yang kita mahukan hanyalah satu sosok yang menenangkan hati.. Sebaliknya bila disandarkan pada benda yang sementara, kita akan mudah hilang cinta dan obsesi tu bila sedar bahawa nikmatnya cuma sekejap.


Ada sekali tu waktu usrah, makcik menasihati kami akan sesuatu yang bermakna,


" Try to train yourself to be a minimalist. "


Because sometimes without  realizing it, we are taking and expecting more than what we actually need. Kerana itu kita kecewa dan tidak pernah merasa puas..

Minimalist ni, ialah bila kita tak tamak dan hanya ambil apa yang kita benar-benar perlukan. Dan dalam konteks ni, yang kita perlu hanya redha Allah dan amal yang diterima. 

Pesan makcik lagi,


"Seorang mukmin yang memiliki kekuatan dalaman yang mantap tidak memerlukan eksternal factors untuk merasa bahagia. 


Cukuplah dengan imannya.


Not expecting good things to happen to feel good.

Not expecting gifts/praises to feel appreciated.


Untuk bahagia jangan tunggu benda baik jadi. Grad, kahwin, dapat kerja best etc. Sebab unfortunately manusia yang bersandar pada keinginan2 ni semata-mata sebenarnya berjiwa lemah, kerana dia expect dunia yang memberi bahagia.

While dunia ni cuma ujian."

 T.T



Jadi, selagi ianya sesuatu yang kita masih mampu dan perlu, mari belajar untuk ikhlas.


And reduce our expectations from human. Kerana manusia adakalanya lupa berterima kasih pada Tuhannya, apatah lagi sesama manusia..

Expect only from Allah. 

He will grant you, until you satisfied. (93:5)
















Taaruf

Bismillahirrahmanirrahim. 9 Julai, setahun yang lalu. Mungkin hari ini ialah hari yang tak begitu diingati, namun bermakna buat seseteng...