Sunday, July 9, 2017

Taaruf

Bismillahirrahmanirrahim.

9 Julai, setahun yang lalu.

:')





Ramai yang berkata, dugaan bertunang ni berat. Benarlah berat, dan menyakitkan. Lebih lama tempoh satu pertunangan, lebih banyak penyakitnya. Dan buat aku, sebelum tarikh ini sekalipun dah bermacam-macam penyakit yang datang, sedikit demi sedikit memakan kesihatan tubuh dan iman. 

Semoga Allah memberiku kekuatan demi kekuatan. 


Sesetengah orang melalui perjalanan yang mudah dalam menuju pernikahan, dan ada sebahagian yang diuji dengan perjalanan yang berliku-liku. Aku terpilih untuk berada di bahagian yang berliku-liku  yang memberi tekanan demi tekanan.


Jika ditanya bila saat yang paling tepat aku ingin menikah, ikhlas kukatakan bahawa saat itu sudah lama berlalu dan sudah dilupakan. Mungkin sudah tidak penting lagi kerana pernikahan bukan soal keinginan, ianya soal amanah, tanggungjawab dan pengorbanan. 

Mungkin aku belum memiliki kualiti seorang solehah yang sempurna, namun dalam tak malunya aku simpan seorang yang besar sebagai idola. Aku berdoa semoga Allah memberi kekuatan agar aku mampu meneladani walau sedikit T__T dan disayangi seperti Khadijah r.a yang menjadi kesayangan Nabi s.a.w hingga di hujung usianya.


Beliau yang sangat menjaga maruah dirinya,

Tidak pernah terburu-buru dalam memilih pasangan hidup, 

Tidak pernah melihat pada sudut material,


Berada di saat susah dan senang, 


Serta menjadi sumber kekuatan buat suami tercinta S.AW.








Taaruf..

Keadaan yang kita lalui tak akan selamanya sama, ibu bapa dan ahli keluarga juga malah mempunyai banyak sisi-sisi yang mungkin baru diketahui  dan sangat sukar difahami. Begitu juga pasangan kita, dia bukanlah malaikat yang  tidak ada cacat celanya. Justeru fasa  ini seolah-olah medan taaruf yang luar biasa, permulaan yang paling sulit. Mungkin sekadar ujian, ujian peralihan daripada seorang budak menuju dewasa , ujian dalam usaha mengikuti sunnah Rasul s.a.w dan mentaatiNya.


Aku sangat suka dengan tulisan Salim A. Fillah dalam kisah pernikahannya. Dia mentadabbur Al Baqarah ayat 155 mengenai ujian,


“ Macam ujian pertama yang Allah sebut dalam Surat Al Baqarah ayat 155 adalah "Al Khauf", yakni rasa takut, gelisah, khawatir, cemas. Tapi ujian adalah tantangan memaknai, bukan menguji kemampuan. Sebab telah diukur kadarnya, takkan melampaui kesanggupan.”


Ia bukan menguji kemampuan, tapi lebih kepada bagaimana kita memaknai segala perasaan saat diuji, ‘Al Khauf’. Dan bagaimana kita berusaha dan bertawakkal dalam melaluinya. Perasaan ini akan tetap ada, namun tak seharusnya menjadi penghalang untuk kita melepasi ujian-ujian tersebut.


Seperti nak memujuk anak kecil untuk merelakan tangannya dicucuk dan diambil darah, memang susah. Berlari, meronta, menjerit.  Kerana di dalam kepalanya ada berbagai persepsi yang menakutkan. 

Sedangkan kita tahu dia mampu. Kita tahu bila dicucuk, sakitnya cuma sementara, dan tangannya tidak akan cacat kerana dicucuk jarum yang kecil tu. Namun apakan daya, dia sedang berperang dengan perasaan khaufnya.


Seperti aku yang nak pro exam ni, memang begitulah T__T. Takutnya bukan main. Namun Allah dah lama susun semua ni kerana Dia tahu aku mampu. Sama ada aku mampu lulus, atau mampu menanggapi ujian kegagalan. Namun apapun natijahnya, Dia akan mengganjari setiap kesabaran dengan sebaik-baik ganjaran.
.

Berbalik pada kisah tadi, belum habis sebenarnya. 


Maka menjelang akad nikah itu putaran bumi pada paksinya seakan terasa dan matahari bersembunyi di balik retina. Pusing. Gelap. Tapi di depan sana petugas KUA sudah selesai meneliti berkas, memberi mukadimah, dan calon mertua sudah mulai mengulurkan tangan. 

Sejenak dia ragu menyambut salaman, sebab telapak Bapak itu seakan adalah pukulan seribu bayangan.
Tapi dia menguatkan diri dengan berusaha menghadapkan hati pada Ilahi. Dan memejamkan mata.

Dia ingat betul, para kekasih Allah juga memejamkan mata ketika perintah Allah terasa berat bagi mereka. Ibrahim 'Alaihissalam misalnya, ketika diperintahkan menyembelih putra tercinta, dia memejamkan mata sebagai tanda berserah diri pada Allah, berprasangka baik padaNya, dan tetap berjuang untuk taat meski terasa berat.

Maka diapun memejamkan mata sembari berharap akan ada keajaiban ketika nanti semua selesai. Tentu saja dia berharap keajaibannya tak persis sama dengan yang terjadi pada Ibrahim. Mempelai diganti kambing itu tidak lucu.



"Ya Allah, inilah aku hambaMu berusaha mentaatiMu dan mengikuti sunnah RasulMu, maka tolonglah dia mengatasi segala kelemahannya."



Dan benar, ketika dia membuka mata, hujan mulai turun, rintik gerimis rinai-rinai syahdu. Maka puisi hati berikutnya tertutur ketika pertama kali tangannya dicium sang istri dan hidungnya disentuhkan ke ubun-ubun berkerudung putih itu."





"Betapa sedihnya, langit yang kehilangan sesosok bidadari. Ia titikkan airmata, karena yang tercantik turun ke bumi. Inilah dia si jelita, mendampingiku di sisi." -Salim A. Fillah








Sunday, June 11, 2017

A thorn

56 days left before pro exam

16th of Ramadhan






I really hope that I could end this as soon as possible.

Whenever I saw other people doing so many of good things, doing da'wah, charity, ibadah, spending time with people etc, I hope that I can be a part of it. 

They are doing great, while i am struggling.

Struggling with my studies, my health, my family conflicts, my internal conflicts, my imaan.  

Many times I broke down in my salah and dua', and I asked Allah to ease the heaviness in my heart.



From Asmaa Hussein,

"As humans, we are often unable to apply different characters at one moment. For example, in the moment of anger we may not able to be merciful. When in love, we can be unjustly biased.

Allah s.w.t is the opposite. He is all of His beautiful names and attributes at once. He never ceases being merciful, even when He is angered. He never ceases being just, even if it is against those He loves. 

While I have been given a painful trial, I understand that Allah gave it to me out of His mercy."


The prophet s.a.w said, 

"No fatigue, nor disease, nor sorrow, nor sadness, nor hurt, nor distress befalls a muslim, even if it were the prick he receives from a thorn, but Allah will expiates some of his sins for that."

🌼(Bukhari)🌼







You just can't give up.

We often ask for His forgiveness. 

But one thing that we tend to forget, is to forgive ourself. 

To be patient with our own weaknesses and make peace with our own heart is as important as making peace with others.

Sometime i really did not realizes, by making a war in the inside, i'm burning every pieces of it that actually could heal.

You just need to be patient with the healing process. 

Biidznillah.


Saturday, May 6, 2017

Ups and downs.


Semalam ialah hari ke 4 posting emed (Emergency medicine).

Jujur bermula dari hari pertama, aku agak clueless setiap kali masuk ke ED.

Tak tahu nak mula dari mana. 
Kadang-kadang aku mengelamun sekadar memerhati. Blurr.

T.T



ED HUKM

Namun masuk hari ke 2, keadaan bertambah baik. Aku mula belajar dengan mengikut kawan yang jenis proaktif. Tak dapat buat procedure, sekurang2nya dapat assist, sampai aku dapat keberanian untuk buat sendiri.

Bila jumpa doktor yang cool dan bersemangat sikit, aku follow walaupun tak diajak. hu. Sekurang-kurangnya aku dapat tengok macam mana mereka handle patient di ED. Ramai yang kata, bila masuk ED jangan lepaskan peluang untuk buat real CPR, real itu dan ini. 

Tapi untuk orang macam aku, susah nak sampai ke tahap buat benda yang 'real' tu selagi tak lepas bahagian-bahagian 'ice breaking' di tempat baru. Masalah orang introvert.

T_T

Its okey. I am okey insyaAllah, knowing myself.

Aku tahu kelemahan diri, memang jujur aku ada masalah pede (percaya diri). Susah sangat nak yakin bila buat sesuatu. 

Macam dressing, setelah buat hampir 10 kali under supervision baru aku ada keyakinan nak redah buat sendiri. Nak ambil darah pun masih pilih2 lengan lagi. Nampak kalau chubby2 tak ada vein, terus rasa nak passing kerja kat MA atau staffnurse. Branula, sebelum buat pun dah ada mindset takkan masuk. 

Aku dengan ketidakyakinan jarang berpisah..


U____U


Tapi bila masuk final year ni, aku bersyukur Allah jumpakan aku dengan orang-orang baik. Walaupun kebanyakannya ialah orang yang aku tak pernah kenal, mereka berbuat baik denganku. 

Bermula dengan posting surgery, dapat SV yang baik-baik. Dapat mini c-ex pun dengan 2 orang specialist yang memang aku kagumi dan menjadi favourite baik di HUKM mahupun HTI. Mereka role model yang cemerlang dalam kerjaya, akhlak dan sahsiah. Bila aku tak pandai mereka tunjuk cara nak bagi pandai. Bila aku gugup masa assessment mereka bagi peluang untuk aku bertenang dan jawab. Pendek kata, mereka ialah role model yang bagus 🌸☕



Kemudian aku menjejakkan kaki ke posting peads.

Kat sini hidup aku mula berantakan. Jujurnya peads tak termasuk dalam senarai kesyukuran kerana ditemukan dengan orang yang baik-baik, namun aku bersyukur dengan sangat kerana Allah izinkan aku lalui posting ni sampai selesai dalam keadaan masih waras untuk menuntut ilmu walaupun mengalami tekanan jiwa. Dalam posting ni juga aku banyak kena viral fever dan URTI mungkin berjangkit dari patients, ditambah dengan immune badan yang lemah sebab stress. 

Namun rasa nak pengsan macam mana pun aku tak pernah ambil MC. Walau demam 39 degree, terpacak juga di ward. Siap ambil giliran jadi  prHO lagi (training for being HO). Semua self-endurance + self harming ni berpunca dari anxiety sepanjang berada di posting ni.

Huhu. Go away peads.
T.T


Masuk pula ke O&G selepas tu, aku dapat ward merah lagi. Ward ni memang terkenal dengan macam-macam kes mental trauma setiap kali ada grand ward round (GWR). Memang kena panggang pun waktu GWR sampai merah muka macam biji saga. 

Namun alhamdulillah aku tak traumatized sangat mungkin sebab dah pernah posting kat sini waktu 3rd year dulu. Anggap jelah macam balik kampung halaman, bak kata pepatah hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri. Lebih baik juga di negeri sendiri.

Di Slim River, O&G menjadi semakin menarik. Bidan kat sana bagi conduct dan assist beberapa delivery, siap bagi peluang jahit perineal tear. Alhamdulillah. Kalau nak bercerita mengenai O&G di Slim River ni, panjang lagi sebab best. Kat sana ada Dr. Kalai, yang tersangat humble dan berdedikasi mengajar. Aku memang suka Dr. Kalai walaupun cuak juga kadang2 sebab dia tegas. 





Teaching Dr. Kalai sangat practical based. Cara dia conduct teaching buat orang lemah semangat macam aku ni tambah berkeyakinan nak jadi doctor dan handle case2 yang bolehlah dikatakan macam mimpi buruk. Pesanan yang dia selalu ulang2 tiap kali kami buntu macam mana nak manage case ialah

"You cannot always say that you don't know what to do. Think !  Do not ever give up on your patient."

Patient PPH misalnya, mesti tahu macam mana nak manage dari A to Z.  Step2 simple sekalipun semua kena ingat. Dan bila kita jadi team leader, misalnya MO atau specialist oncall satu hari nanti, jangan takut nak bagi arahan bila ianya melibatkan nyawa. Lagi-lagi O&G yang memang terkenal dengan segala macam bleeding dan obstetrics emergency.

Bak kata Dr Kalai, sebagai manusia kita memang kena berbudi pekerti dan menjaga sahsiah diri. Namun ketegasan tetap perlu pada masa yang tepat.


"People will hate you, definitely when you turned out to become very particular as well as a little bossy in a critical condition. But its okey as long as your patient survive."

🌼 memang mantap 🌼


Di labour room HUKM pun aku bernasib baik juga, tiap kali oncall dapat attach dengan bidan dan MO yang baik2. Siap dapat buat procedure2, assist vacuum delivery, dan assist perineum repair lagi. Out of norm untuk labour room HUKM sebenarnya sebab pengalaman aku waktu 3rd year dulu agak seram sikit. Mungkin dunia dah terbalik demi kebaikan student dan sejagat. 

Enough with babies, alhamdulillah. Dengan penuh pengharapan dapat pegang baby sendiri satu hari nanti. Eh.

Jujurnya sepanjang posting O&G aku selalu down dengan life sendiri sebab tengok patient yang beranak banyak-banyak ni muda-muda belaka. Kadang-kadang aku sampai ternangis sebab depressed. Pernah terfikir aku ni kelak akan masuk golongan advanced maternal age ke, terdesak sampai poor spacing ke dan bermacam-macam lagilah. 

Jangan gelak. I'm not kidding T__T. 

After all, Allah know best. That's the only reassurance that works for me.

👶👶👶👶👶👶👶👶👶👶👶👶 :)



Kemudian masuk family medicine (Famed). Bidang specialty yang menjadi idaman semua doktor yang berimpian nak kerja office hours macam aku. Cuma famed ni bukanlah specialty yang gampang sebenarnya. Failure rates untuk postgrad agak tinggi. 

Namun yang pentingnya, kebahagiaan boleh dikecapi sedikit sebanyak di posting ni. Aku suka cara bekerja di KK yang kurang tekanan, maka menjadikan hampir semua staff dan doktor di KK ni sangat cool dan bersopan santun.

Waktu aku di bahagian emergency KK Batu 9 dan 14, semua MA di situ sangat sempoi dan positif. Mereka beri peluang student kurang berpengalaman macam aku untuk buat procedure walaupun kadang-kadang aku ni melambatkan kerja mereka.


“Nak try? Nah kamu buat pula lepas ni. Jangan takut2, confident je.”

“Nak buat dressing? Boleh2.  Nah ambik patient ni. Barang2 semua kat sana. Kalau ada yang tak sure tanya je k.”


Alhamdulillah ala kulli hal.





Tergerak untuk menulis  kali ni dengan cara yang lebih positif insyaAllah, dengan harapan dapat memujuk diri. Sebab aku selalu lupa, Allah telah memberi nikmat yang sangat banyak 🌼

Dia lalukan susah dan senang silih berganti, namun aku keliru kenapa diri masih terus bersedih dan hidup dalam kepahitan yang sudah berlalu. Kita mungkin tak mempunyai teman yang menemani kita siang dan malam, namun Allah ada. 

He is always close to us. 

Mungkin aku agak lambat dan tak kuat, but i'm trying to recover from this illness bit by bit.

Slowly but surely insyaAllah :')








Sunday, April 23, 2017

A beautiful patience.







There are times, when my heart was so burdened,
And as I tried to seek for people, 
They eventually turned me down.

.

The heaviness was still there, suffocating.
The lump stuck in my throat,
until I feel like if someone poke me enough, I would let it out, involuntarily.
But not much person actually poke even a bit,
so that's how everything was buried, including myself.

.

There are peoples whom previously I cared so much.
Whom I was deeply concerned and was always ready to lend my hand, ears, eyes.
But now I can't even stay for few seconds when I met their eyes to ask how they're doing.

I'm deeply apologize.
For not having those strength as I'm not doing well by myself.

.

Indeed I took quite some time to understand the nature of this life.
How a mother's love could be so painful to deal with,
How a brother's so called love could be full of hatred.

How seeing other people happiness could bring tears of joy as well as sadness in my heart. 

How a person heart can be as hard as stone,
Until after I know them in person, then I realized how dangerous an evil is
.

And how a man whom previously a stranger,
could sincerely stepped in to bear with this broken woman,
and being a part of it.

.

Look, 
Things that we desire are meant to be with us,
Only when He made it that way.
Then why we kept demanded a fate that was not for us ?
We need to stop insisting, and start accepting.
.

And wait patiently.
With a beautiful patience.

.

Only if we know how Allah has swayed us away from the edge of fire,
then surely we would be grateful despite all those sufferings, loneliness, tiredness we had gone through.





Soon you might be a doctor, insyaAllah.
And might be more than that, biidznillah

.
I don't know how this could be a blessings because I'm starting to hate this field.
But it could be.
.
Indeed it could be a blessings with Allah's will

.

Because bearing a wound inside your heart, 
would allow you to be aware of other people's pain.


<3













Taaruf

Bismillahirrahmanirrahim. 9 Julai, setahun yang lalu. :') Ramai yang berkata, dugaan bertunang ni berat. Benarlah berat, dan ...