Saturday, October 11, 2014

Ombak.

Bismillahirrahmanirrahim..





Dalam gambar ni, kadang2 kita jadi orang yang pakai baju biru, kadang2 yang berkobar-kobar siap ikat kepala atau setenang yang berbaju oren tu, dan adakalanya juga kita jadi serabut macam yang pakai tudung pink. huhu.

Alhamdulillah alaa kulli hal.

Di dalam teaching terakhir bersama specialist minggu ni, komentar beliau yang ditujukan kepada saya diibaratkan seperti keputusan pembebasan mahkamah.

In a very 'convincing' tone, he said to me,

"Starting from today, you can just go to sleep. Trust me, I won't ask you anymore.." 


Inilah kalimat yang saya tunggu-tunggu.

Seperti terbang di udara. Cepat-cepat berpijak ke bumi balik.  

**air mata bercucuran**

TT______TT


Semua orang dalam group posting saya tahu, once he stop asking you to perform physical examinations in front of him, he'll not targetting you anymore.

Then he'll move to target other person in the group, in the same way until the person looks convincing to him.

:)

......................................................


Mungkin inilah yang dikatakan rejeki. Kita tak tahu amal dan mujahadah kita yang mana akan membebaskan kita, sebab tu kena rebut setiap peluang usaha. 

Semuanya bermula dengan kehadiran seorang patient yang menghidapi grave diseases di dalam ward kami. Kerana patient dengan findings sebegini jarang-jarang dijumpai, ramai yang mengambil peluang untuk melakukan physical examinations.

Ahli-ahli group saya kemudian merancang nak ajak supervisor untuk buat bed teaching bersama patient ni keesokan harinya. 

Malam tu saya ada liqo, pulang dah cukup lewat melepasi waktu tidur. Jiwa saya berbelah bagi dan serabut sebab tahu esok ada teaching dengan supervisor. In every teaching, there is always 90% chances he would ask me to perform. I'm completely confident with this.

Akhirnya saya tidur dulu dan bangun awal pagi dengan perasaan yang gelisah.

Saya baca balik thyroid examinations, buat nota segala bagai. Kita tak tahu apa yang bakal terjadi, namun eloklah berusaha dan siap2 je dulu. Kalau malas bawa payung jangan salahkan hujan rahmat yang turun.

Kemudian pagi tu seperti yang dijangka, beliau minta saya buat full thyroid examinations. Dengan tangan sesejuk ketul ais saya cuba buat sedetail yang mungkin, sekali dengan steps penting ke tak penting diredah demi memastikan keselamatan, kerana kadang-kadang kita tak pasti wayar mana yang akan meletupkan sesuatu bom, maka waspadalah. 

And then he said, (kurang lebih)

" Whoaa, today I really want to hit her (using his usual 'rotan' (which is the stick of tendon hammer)) but I can't because she did very well yah..good, very good ! "

" You have read books, good !"

:)

Somehow kerana dah selalu sangat dikomen, saya rasa pujian dan kritikan beliau dah memberi kesan yang hampir sama. Beliau kritik untuk membooster dan mendidik, juga puji untuk tujuan yang sama. We learn to accept the positive impact in both situations, insyaAllah.

Alhamdulillah.

3 minggu rupanya Allah nak uji sikit sabar kita. Kena rajin berdoa moga diberi lagi kesabaran untuk minggu-minggu yang seterusnya. Benarlah, kita tak tahu hari-hari yang mana, amal yang mana akan menjadi titik tolak kepada sesuatu, kerana itu kena menjaga kualitinya dan yakin, setiap hari kita ialah milik Allah. 

Ini baru supervisor, bayangkan di akhirat kelak, pasti perasaan lebih berkocak dan berombak-ombak. Setiap manusia akan sangat ingin Allah yang Maha Pengampun 'membebaskan' kita sedemikian rupa.. Subhanallah :')








Saturday, October 4, 2014

Kita hanyalah hamba.

Bismillahirrahmanirrahim..

Agak lama tidak menulis :I





Pejam celik dah 2 minggu posting medical.

Selalu saya rasa situasi yang saya lalui ni beyond expectation. Susah nak terima hakikat yang saya kena kerja yang sangat-sangat keras. 

Bila kita menjejakkan kaki ke "perfectionism of UKM medical team", it's just that everyone expect you to be 'perfect' 

Siapa kata student twinning dan pure UKM tidak ada bezanya. Tanyalah supervisor saya jika berani.

2 minggu pertama ialah fasa saya mengalami mental breakdown, unfortunately. 

Dalam teaching pertama, saya diminta untuk present case.

Kemudian bed teaching kedua, saya disuruh untuk perform cardiovascular exam. Waktu ni saya dimarahi kerana teknik memeriksa collapsing pulse yang salah.

Dalam teaching seterusnya, supervisor saya suruh baca respiratory, upper and lower limb examinations namun bila berada di klinik tiba-tiba dia minta saya perform cranial nerve exam pada patient dia. Terkezut saya sampai terlupa nak suruh patient tutup sebelah mata untuk visual acuity. 

Kena marah lagi. T.T

Ramai yang kata supervisor saya walaupun tegas, beliau sangat bagus dan best, alhamdulillah. Saya sendiri akuinya. 

Kami dapat dengar bermacam-macam jenis murmur kerana dia cardiologist yang ada bermacam jenis patient with many rare findings. Dia ex student UKM dan lebih muntij dalam mengajar, and he is indeed a dedicated lecturer. He'll brush you up to the max.

Dan ramai juga yang berkata bahawa saya beruntung kerana dalam 10 orang student dia selalu pilih kita untuk perform depan dia. Orang yang perform akan belajar lebih, mereka mendapat tarbiyyah bil aqdas yakni ditarbiyyah dengan peristiwa yang dilalui yang direct dan berkesan. Huhu.

Namun tekanan tu susah nak dielakkan bila kita dibezakan di dalam group. Pelajar twinning kena adapt dan belajar exactly macam mana student UKM belajar kerana semua orang kena end up dengan techniques dan ilmu yang sama. Ilmu yang sohih.

Dan itulah yang supervisor saya selalu ingatkan saya. He said this only to ME, not to everyone in the group. He always remind me to read everything back from books. No matter how you think you can learn, you just have to read the books and practise.

Dan dah tentunya dia tak gunakan bahasa keibuan nak bagi nasihat ni, huhu. Sebab tu ianya jadi menusuk sampai membelah hati berdarah-darah.

" Everyone in this group are reading books, they are studying, even the silent students are also studying EXCEPT you, you know. You have to read books. You better do that and I'm sorry to say that you will still be my target until you PROVE to me.., that you should'nt."

Berderau darah saya mendengar ni. Dan bila habis teaching dia selalu akan ingatkan, termasuklah pada last teaching rabu yang lalu."

" In the next teaching you will still be the target yah. " (Target means the one who will perform the PE)

T.T

Astaghfirullahalazhim.

Minggu pertama lagi dah broke down, kerana terlalu penat badan dan perasaan. 

Buku physical exam Talley O'Connor yang menjadi 'kitab' fakulti perubatan UKM tu, saya read by pages dan buat long and short notes untuk setiap physical examinations yang perlu termasuk interpretation and correlation with diagnosis. 

Setiap kali bed teaching akan ada 80% possibility saya yang akan kena perform PE kerana itu bila kena cramp dan prepare semua jenis PE termasuk yang sampingan, saya selalu stress. 

Orang lain semangat kejar requirement untuk observe procedure, study group workshop etc di masa lapang namun saya stuck baca Talley O'Connor tak habis-habis. Observed procedure saya kosong, workshop homework saya "halai balai" jadinya. 

Mungkin inilah yang dikatakan fasa 'adaptasi' namun sampai sekarang saya belum berjaya meraih 'balance' dan semangat yang menyala-nyala tu. Belum cerita hal d&t lagi. Di dalam nak menghadiri usrah sendiri, usrah mutarobbi, bermacam jenis syuro, menguruskan dauroh pada masa yang sama, kita dan perasaan tu macam tengah berperang besar.

Mutarobbbi2 saya ialah senior-senior, mereka selalu pesan supaya tidak patah semangat.

" Athina awak kena selalu ingat bahawa di hospital tu kita semua ialah hamba Allah. Regardless kita specialist ke, senior staff or whatsoever, taraf kita ialah sama. Kerana itu jangan patah hati kerana dihentam manusia."

Jaga Allah, Allah akan jaga tiap langkah kita. Dia akan mudahkan dan bagi ketenangan tu.

" Setiap kali pergi hospital, sentiasa betulkan niat nak beramal. Bila kena marah ingat selalu bahawa kita melalui semua ni sebab nak menuntut ilmu. Jika ada rasa takut atau risau, banyakkan berdoa minta Allah bantu.. "

Sedangkan Dia yang mengatur segala sesuatu, kita melihat dunia ni mencengkam diri kita namun hakikatnya segalanya tunduk kepada Allah yang Maha Besar.





Di dalam usrah dengan murobbi, ada satu taujih yang terkena di hati, mengenai penghulu istighfar yang sering kita baca di dalam al mathurat.


"Ya Allah, Engkau adalah Tuhanku, tidak ada Tuhan selain Engkau. 

Engkau yang menciptakan dan aku abdi-Mu, 

dan aku berada dalam perjanjian dengan-Mu, ikrar kepada-Mu, (yang akan kulaksanakan dengan) segala kemampuanku. 

Dan aku berlindung pada-Mu dari kejahatan apa-apa yang telah aku lakukan, aku mengakui (dengan sebenar-benarnya) nikmat-Mu kepadaku, dan aku mengakui dosaku. Maka ampunilah aku, kerana tidak ada yang akan mengampuni dosa-dosa, kecuali Engkau."


Murobbi saya berpesan,

"Kedudukan kita ni, Allah yang letakkan kita di situ, dengan segala kekuatan dan kelemahan diri kita. Justeru kena kenal dan tahu posisi kita."

Posisi ditarbiyyah.

Posisi sebagai hamba,

Kita redha dan siap untuk melaluinya.

Ya rabbi. Lemahnya kita.

T______T










Taaruf

Bismillahirrahmanirrahim. 9 Julai, setahun yang lalu. Mungkin hari ini ialah hari yang tak begitu diingati, namun bermakna buat seseteng...