Sunday, June 11, 2017

A thorn

56 days left before pro exam

16th of Ramadhan






I really hope that I could end this as soon as possible.

Whenever I saw other people doing so many of good things, doing da'wah, charity, ibadah, spending time with people etc, I hope that I can be a part of it. 

They are doing great, while i am struggling.

Struggling with my studies, my health, my family conflicts, my internal conflicts, my imaan.  

Many times I broke down in my salah and dua', and I asked Allah to ease the heaviness in my heart.



From Asmaa Hussein,

"As humans, we are often unable to apply different characters at one moment. For example, in the moment of anger we may not able to be merciful. When in love, we can be unjustly biased.

Allah s.w.t is the opposite. He is all of His beautiful names and attributes at once. He never ceases being merciful, even when He is angered. He never ceases being just, even if it is against those He loves. 

While I have been given a painful trial, I understand that Allah gave it to me out of His mercy."


The prophet s.a.w said, 

"No fatigue, nor disease, nor sorrow, nor sadness, nor hurt, nor distress befalls a muslim, even if it were the prick he receives from a thorn, but Allah will expiates some of his sins for that."

🌼(Bukhari)🌼







You just can't give up.

We often ask for His forgiveness. 

But one thing that we tend to forget, is to forgive ourself. 

To be patient with our own weaknesses and make peace with our own heart is as important as making peace with others.

Sometime i really did not realizes, by making a war in the inside, i'm burning every pieces of it that actually could heal.

You just need to be patient with the healing process. 

Biidznillah.


Saturday, May 6, 2017

Ups and downs.


Semalam ialah hari ke 4 posting emed (Emergency medicine).

Jujur bermula dari hari pertama, aku agak clueless setiap kali masuk ke ED.

Tak tahu nak mula dari mana. 
Kadang-kadang aku mengelamun sekadar memerhati. Blurr.

T.T



ED HUKM

Namun masuk hari ke 2, keadaan bertambah baik. Aku mula belajar dengan mengikut kawan yang jenis proaktif. Tak dapat buat procedure, sekurang2nya dapat assist, sampai aku dapat keberanian untuk buat sendiri.

Bila jumpa doktor yang cool dan bersemangat sikit, aku follow walaupun tak diajak. hu. Sekurang-kurangnya aku dapat tengok macam mana mereka handle patient di ED. Ramai yang kata, bila masuk ED jangan lepaskan peluang untuk buat real CPR, real itu dan ini. 

Tapi untuk orang macam aku, susah nak sampai ke tahap buat benda yang 'real' tu selagi tak lepas bahagian-bahagian 'ice breaking' di tempat baru. Masalah orang introvert.

T_T

Its okey. I am okey insyaAllah, knowing myself.

Aku tahu kelemahan diri, memang jujur aku ada masalah pede (percaya diri). Susah sangat nak yakin bila buat sesuatu. 

Macam dressing, setelah buat hampir 10 kali under supervision baru aku ada keyakinan nak redah buat sendiri. Nak ambil darah pun masih pilih2 lengan lagi. Nampak kalau chubby2 tak ada vein, terus rasa nak passing kerja kat MA atau staffnurse. Branula, sebelum buat pun dah ada mindset takkan masuk. 

Aku dengan ketidakyakinan jarang berpisah..


U____U


Tapi bila masuk final year ni, aku bersyukur Allah jumpakan aku dengan orang-orang baik. Walaupun kebanyakannya ialah orang yang aku tak pernah kenal, mereka berbuat baik denganku. 

Bermula dengan posting surgery, dapat SV yang baik-baik. Dapat mini c-ex pun dengan 2 orang specialist yang memang aku kagumi dan menjadi favourite baik di HUKM mahupun HTI. Mereka role model yang cemerlang dalam kerjaya, akhlak dan sahsiah. Bila aku tak pandai mereka tunjuk cara nak bagi pandai. Bila aku gugup masa assessment mereka bagi peluang untuk aku bertenang dan jawab. Pendek kata, mereka ialah role model yang bagus 🌸☕



Kemudian aku menjejakkan kaki ke posting peads.

Kat sini hidup aku mula berantakan. Jujurnya peads tak termasuk dalam senarai kesyukuran kerana ditemukan dengan orang yang baik-baik, namun aku bersyukur dengan sangat kerana Allah izinkan aku lalui posting ni sampai selesai dalam keadaan masih waras untuk menuntut ilmu walaupun mengalami tekanan jiwa. Dalam posting ni juga aku banyak kena viral fever dan URTI mungkin berjangkit dari patients, ditambah dengan immune badan yang lemah sebab stress. 

Namun rasa nak pengsan macam mana pun aku tak pernah ambil MC. Walau demam 39 degree, terpacak juga di ward. Siap ambil giliran jadi  prHO lagi (training for being HO). Semua self-endurance + self harming ni berpunca dari anxiety sepanjang berada di posting ni.

Huhu. Go away peads.
T.T


Masuk pula ke O&G selepas tu, aku dapat ward merah lagi. Ward ni memang terkenal dengan macam-macam kes mental trauma setiap kali ada grand ward round (GWR). Memang kena panggang pun waktu GWR sampai merah muka macam biji saga. 

Namun alhamdulillah aku tak traumatized sangat mungkin sebab dah pernah posting kat sini waktu 3rd year dulu. Anggap jelah macam balik kampung halaman, bak kata pepatah hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri. Lebih baik juga di negeri sendiri.

Di Slim River, O&G menjadi semakin menarik. Bidan kat sana bagi conduct dan assist beberapa delivery, siap bagi peluang jahit perineal tear. Alhamdulillah. Kalau nak bercerita mengenai O&G di Slim River ni, panjang lagi sebab best. Kat sana ada Dr. Kalai, yang tersangat humble dan berdedikasi mengajar. Aku memang suka Dr. Kalai walaupun cuak juga kadang2 sebab dia tegas. 





Teaching Dr. Kalai sangat practical based. Cara dia conduct teaching buat orang lemah semangat macam aku ni tambah berkeyakinan nak jadi doctor dan handle case2 yang bolehlah dikatakan macam mimpi buruk. Pesanan yang dia selalu ulang2 tiap kali kami buntu macam mana nak manage case ialah

"You cannot always say that you don't know what to do. Think !  Do not ever give up on your patient."

Patient PPH misalnya, mesti tahu macam mana nak manage dari A to Z.  Step2 simple sekalipun semua kena ingat. Dan bila kita jadi team leader, misalnya MO atau specialist oncall satu hari nanti, jangan takut nak bagi arahan bila ianya melibatkan nyawa. Lagi-lagi O&G yang memang terkenal dengan segala macam bleeding dan obstetrics emergency.

Bak kata Dr Kalai, sebagai manusia kita memang kena berbudi pekerti dan menjaga sahsiah diri. Namun ketegasan tetap perlu pada masa yang tepat.


"People will hate you, definitely when you turned out to become very particular as well as a little bossy in a critical condition. But its okey as long as your patient survive."

🌼 memang mantap 🌼


Di labour room HUKM pun aku bernasib baik juga, tiap kali oncall dapat attach dengan bidan dan MO yang baik2. Siap dapat buat procedure2, assist vacuum delivery, dan assist perineum repair lagi. Out of norm untuk labour room HUKM sebenarnya sebab pengalaman aku waktu 3rd year dulu agak seram sikit. Mungkin dunia dah terbalik demi kebaikan student dan sejagat. 

Enough with babies, alhamdulillah. Dengan penuh pengharapan dapat pegang baby sendiri satu hari nanti. Eh.

Jujurnya sepanjang posting O&G aku selalu down dengan life sendiri sebab tengok patient yang beranak banyak-banyak ni muda-muda belaka. Kadang-kadang aku sampai ternangis sebab depressed. Pernah terfikir aku ni kelak akan masuk golongan advanced maternal age ke, terdesak sampai poor spacing ke dan bermacam-macam lagilah. 

Jangan gelak. I'm not kidding T__T. 

After all, Allah know best. That's the only reassurance that works for me.

👶👶👶👶👶👶👶👶👶👶👶👶 :)



Kemudian masuk family medicine (Famed). Bidang specialty yang menjadi idaman semua doktor yang berimpian nak kerja office hours macam aku. Cuma famed ni bukanlah specialty yang gampang sebenarnya. Failure rates untuk postgrad agak tinggi. 

Namun yang pentingnya, kebahagiaan boleh dikecapi sedikit sebanyak di posting ni. Aku suka cara bekerja di KK yang kurang tekanan, maka menjadikan hampir semua staff dan doktor di KK ni sangat cool dan bersopan santun.

Waktu aku di bahagian emergency KK Batu 9 dan 14, semua MA di situ sangat sempoi dan positif. Mereka beri peluang student kurang berpengalaman macam aku untuk buat procedure walaupun kadang-kadang aku ni melambatkan kerja mereka.


“Nak try? Nah kamu buat pula lepas ni. Jangan takut2, confident je.”

“Nak buat dressing? Boleh2.  Nah ambik patient ni. Barang2 semua kat sana. Kalau ada yang tak sure tanya je k.”


Alhamdulillah ala kulli hal.





Tergerak untuk menulis  kali ni dengan cara yang lebih positif insyaAllah, dengan harapan dapat memujuk diri. Sebab aku selalu lupa, Allah telah memberi nikmat yang sangat banyak 🌼

Dia lalukan susah dan senang silih berganti, namun aku keliru kenapa diri masih terus bersedih dan hidup dalam kepahitan yang sudah berlalu. Kita mungkin tak mempunyai teman yang menemani kita siang dan malam, namun Allah ada. 

He is always close to us. 

Mungkin aku agak lambat dan tak kuat, but i'm trying to recover from this illness bit by bit.

Slowly but surely insyaAllah :')








Sunday, April 23, 2017

A beautiful patience.







There are times, when my heart was so burdened,
And as I tried to seek for people, 
They eventually turned me down.

.

The heaviness was still there, suffocating.
The lump stuck in my throat,
until I feel like if someone poke me enough, I would let it out, involuntarily.
But not much person actually poke even a bit,
so that's how everything was buried, including myself.

.

There are peoples whom previously I cared so much.
Whom I was deeply concerned and was always ready to lend my hand, ears, eyes.
But now I can't even stay for few seconds when I met their eyes to ask how they're doing.

I'm deeply apologize.
For not having those strength as I'm not doing well by myself.

.

Indeed I took quite some time to understand the nature of this life.
How a mother's love could be so painful to deal with,
How a brother's so called love could be full of hatred.

How seeing other people happiness could bring tears of joy as well as sadness in my heart. 

How a person heart can be as hard as stone,
Until after I know them in person, then I realized how dangerous an evil is
.

And how a man whom previously a stranger,
could sincerely stepped in to bear with this broken woman,
and being a part of it.

.

Look, 
Things that we desire are meant to be with us,
Only when He made it that way.
Then why we kept demanded a fate that was not for us ?
We need to stop insisting, and start accepting.
.

And wait patiently.
With a beautiful patience.

.

Only if we know how Allah has swayed us away from the edge of fire,
then surely we would be grateful despite all those sufferings, loneliness, tiredness we had gone through.





Soon you might be a doctor, insyaAllah.
And might be more than that, biidznillah

.
I don't know how this could be a blessings because I'm starting to hate this field.
But it could be.
.
Indeed it could be a blessings with Allah's will

.

Because bearing a wound inside your heart, 
would allow you to be aware of other people's pain.


<3













Saturday, December 31, 2016

Fireworks

Bismillahirrahmanirrahim..

I opened my old jurnal, and found a note written by one of them before I came back to Malaysia.

Whom one time ago being the kid, the adik-adik. ;)




"Kakak! I love your personality. Your innershine was potrayed outside. 
May Allah guide you through His path."



I thought this sound so innocent from an innocent soul of her. Because her thought was so kind <3

She saw good in people and expressed good things. That's lovely.

Unfortunately, I'm not a darling like what she thought. 

~~~~




When I entered peadiatrics in my final year, I'm partially dead inside. Being hardworking, dedicated, and at the same time keeping your sanity was extremely difficult. I know that slowly and proggressively, I'm losing myself.

You even forgot how to smile.

You expressed too much of negative emotions.

I wondered why I can't be good. Maybe because I lose those so called 'innershine'. You can't be such a darling if you lose it. 

Sometimes i thought, when other people can be cruel and selfish, why I should'nt be one?  
Simply said, that is how pressure overrule ourselves. 

Have you ever heard and read Fireworks lyrics in the code blue drama series? 

:)





"I wonder how much value there is throughout this world i'm living,
Everything feels meaningless,
Maybe i'm just a little worn out."


You see, you are just worn out. But not yet dead.


"Putting what I have obtained on one hand,
I see the radiance of several thing I cast away on the other.
It isn't such a peaceful world,
That I can grieve over every single one."


And you can't have everything. Stop grieving for what you lose. Look at what you gained on the other hand.

Sometimes sadness overwhelmed us because we want so much of things.. And we think that we should gained everything at one particular time. 

So little we know, that Allah know us better.

:')








Thursday, November 24, 2016

Grow bigger inside.

Bismillahirrahmanirrahim..

Second day in HTI, I've planted a cockscomb flower seeds in a pot. 

Pokok yang sama sy pernah tanam waktu sekolah rendah dulu, namun kali ni dari spesis yang berbeza. Yang dulunya dari spesis celosia cristata. 



celosia cristata

And the one that I've planted here is of other species, celosia plumosa.


celosia plumosa

C.Plumosa lebih renek dan kecil.. Tak terlalu tinggi dan semenarik C.Cristata yang bunganya lembut seperti baldu. Sama, tapi berbeza. Its like C.Plumosa being the humble version of cockscomb :)  Selalu ada di tepi-tepi jalan di mana kebanyakan orang tak perasan, tapi bila tak ada pemandangan jadi kurang menarik.

Kelebihan C.Plumosa, ialah dari segi kestabilan dan tahan lama pokoknya. Sebab dia rendah dan renek. Dulu sewaktu sy menanam C. Cristata, batangnya akan naik tinggi dan di pucuk-pucuknya inilah bunga-bunga yang cantik akan muncul. Namun bila bunganya makin besar dan banyak, C.Cristata mudah tumbang. 

Hujan lebat sikit pun boleh tumbang.

Sedih. Begitulah setiap kejadian ada lebih dan kurangnya.


...................................................................

And this is the one I've planted recently. Baru nak bercambah :)


Day 4

They grow quite slowly. Bit by bit.

Macam tuannya juga, lambat segala serbi. hu

Kadang-kadang boleh lama menatap pokok ni, memujuk hati. 

You might be slow, but you shall grow.

Hari pertama di HTI, ketua jururawat (sister) yang berbangsa India menitip pesan sewaktu orientasi ward.



"If you are making mistakes, doing something wrong by accident or anything, please let me know. If you are hiding it, I am totally fine. But surely God will pay you afterwards."

..........................................

A non muslim is talking about God, how about us..?

T.T

Sama seperti orang yang kita sakiti, sama ada patients, colleagues, patient's family members, cleaner. Mereka yang berhati baik tidak membalas, namun ianya tidak menghapuskan salah silap kita. Don't be so 'kiasu' (selfish), because its hurts. Don't force patients, don't steal other people opportunities, and don't bully just because you can. 

Its very often we need to try harder to create our own opportunities. 

We might be at the downside, but our hard works shall be paid off. 


Keep it low,
but grow bigger inside.

Macam C.Pulmosa ibaratnya. Cantik dan kukuh.

Like those precious kind heart. 








Tuesday, October 11, 2016

Love yourself.

Hari ini ialah hari asyura. 

ada sejarah-sejarah yang besar di sebaliknya.

This post is very random. Mungkin tak ada kaitan dengan hari asyura. But I just want to write something. hu.

Bila teringat akan kisah2 nabi dan sahabat, bayangan tu selalu hadir dengan kesedihan. Somehow, aku membayangkan bahawa kehidupan mereka diselimuti dengan peristiwa-peristiwa yang perit, hari-hari yang sukar, memaksa diri untuk memiliki hati-hati yang tabah.

Betapa istimewanya mereka, kerana kekuatan yang mereka miliki.

Aku sentiasa kagum dengan Yusuf a.s, kerana sifat dirinya yang tidak berdendam dan mudah memaafkan. 

Dirinya dibuli, dihumban ke dalam perigi, dibenci saudara-saudaranya kerana dengki namun baginda a.s tidak berdendam. Yusuf a.s malah dimasukkan ke dalam penjara bertahun lamanya. Setelah akhirnya saudara2 yang menganiaya Yusuf a.s mengakui kesalahan-kesalahannya, baginda menjawab,


“Pada hari ini tidak ada cercaan terhadap kamu, mudah-mudahan Allah mengampunkan (kamu) dan Dia adalah Maha Penyayang di antara para penyayang.” (Yusuf:92)


**nangis**





Betapa jauhnya kita dari kesempurnaan seorang nabi.

Begitu juga Yaakub a.s. Baginda terlalu sedih dan merindui Yusuf a.s sehingga matanya menjadi buta. Namun Yaakub a.s tidak memberontak dan berputus asa.


“Dan Yaakub berpaling daripada mereka (anak-anaknya) seraya berkata: “Aduhai dukacitanya aku terhadap Yusuf” dan kedua-dua matanya menjadi putih kerana kesedihan dan dia diam menahan amarah (terhadap anak-anaknya)” (Yusuf : 84)

“Sesungguhnya hanyalah kepada Allah aku mengadukan kesusahan dan kesedihanku..” (Yusuf: 86)



Teringat pesan naqibah satu masa dulu,

Masalah kita ni, tak seberat apa yang dilalui para nabi. Namun mereka yang juga manusia seperti kita tetap boleh survive, kerana setiap masalah yang mereka hadapi dihalakan kepada Allah.

Jika di dunia ini wujud insan yang memahami dan menjadi pendorong semangat, bersyukurlah. Namun jika tidak wujud seorang yang begitupun, janganlah lupa kita ada Allah.

Dia yang paling dekat dan tahu.

Setiap malam apabila mata ini tak boleh lelap, aku memikirkan apa sebenarnya punca ketidaktenteraman perasaan ini. Takutkah, risau, penat, penyesalan, rindu, benci atau apa. Kadang-kadang secara sedar kita rasa sudah berjaya menyelesaikan, namun hakikatnya masalah-masalah tu masih wujud, berlegar-legar dalam minda separa sedar.


Dia tak muncul dengan rupa masalah tu, tapi datang dalam berbagai bentuk. Badan kita menanggung sesuatu yang susah difahami puncanya.

Sakit kepala,

Insomnia,

Tak lalu makan, demam, sakit belakang

Etc.

Bermula dengan menzalimi diri sendiri, lama-lama kita mula menzalimi orang lain yang dekat, sayang dan memerlukan kita. Mungkin kita tak perasan, namun hakikatnya perlahan-lahan kita makin menjauhkan diri.


Perasaan inferior dan bebanan ni ibarat duri pada tubuh seekor landak.. Semakin banyaknya ia, semakin banyak duri yang wujud hingga sampai masa kita tak mahu orang mendekat sebab takut akan melukakan orang lain. 

hu.

** Tak tahu nak kata apa lagi dah **


Mungkin kita yang belum cukup sayang pada diri sendiri.






Worrying too much about everyone, everything. Jaga hati semua orang tapi biarkan hati sendiri terluka. Seorang nabi boleh melakukan ni, but you have to upgrade yourself first to be able to do this. 


Belajar memaafkan dengan sebenar-benar maaf.

Mengutamakan hak Allah sebelum apa-apa yang lain,

Mengawal perasaan di saat yang paling sulit.

Redha, bersangka baik pada Allah.

Belajar meluahkan pada orang yang tepat, dengan cara dan niat yang baik.

And learn to let go things, when it started to take out the peace of our mind.










Monday, October 3, 2016

Hati-hati

Bismillahirrahmanirrahim.


Hari ni terjaga sebelum subuh dengan kepala yang sakit.. Sebenarnya sakit terasa dari sebelum jaga lagi. Dari dalam mimpi..hu. Sebab takut tak mampu nak bangun subuh nanti, makan ubat dulu sebiji. Dengan harapan akan berkurang sementara nak subuh, insyaAllah.

Dah lama juga sebenarnya tak dapat TTH ni (tension-type of headache). Dull pain, tightness, pressure on the forehead, kadang-kadang hingga ke belakang kepala. Kali terakhir kena ialah di penghujung Ramadhan yang lalu, sakitnya hingga tak mampu bangun apatah lagi berterawikh. 

Tak tahu puncanya, tapi mungkin kerana peristiwa semalam sewaktu membantu Murni pindah. Hampir-hampir kemalangan lagi. Lambat beberapa saat rasanya hancur bahagian depan kereta. 

T__T

Banyak kali sy istighfar.. Selepas 2 minggu tak memandu, kenapalah permulaannya mesti macam ni.. Namun alhamdulillah, semuanya selamat dan urusan perpindahan Murni + Uwais juga telah selesai. 

Despite being traumatized, still I have no regret. 






Memandu ni taklah susah mana sebenarnya. Tapi bagi orang yang selalu ditimpa benda-benda tak elok macam ni, ianya jadi susah. Makin lama makin susah.. Sampaikan tiap kali sy nak drive jauh sikit, akan istighfar dan doa banyak-banyak takut kalau apa-apa jadi tak sempat bertaubat.. hu.

.............

Kemalangan ialah satu isu, tapi belum lagi isu menghadap penjahat di jalan raya. Kena buli, diekori dan sebagainya tu adalah juga 2-3 kali terutamanya bila memandu seorang diri. Bila sy cerita tentang pembuli jalanan ni ramai yang susah nak percaya, tapi ianya berlaku. Ada je jenis manusia yang suka menyusahkan, menakut-nakutkan orang lain di jalan raya. Ada juga kawan yang cermin keretanya dipecah, beg diragut dan sebagainya. 

Senang cerita, kalau dulu nak drive seorang diri selepas jam 10 malam tu tak ada masalah, namun sekarang fikir berkali-kali. This is Malaysia, terutamanya KL. Dengan parking di KL yang kucar kacir, tak tahu nak salahkan siapa bila kereta tiba-tiba calar, lampu pecah dan kemik sana sini. This is how the environment cause us to be gripped by fear, and thrown into unrest. 

Living here tought me to be independent in handling hurdles, and to overcome every fear by yourself. 

Takut macam mana pun, kena fikir waras-waras. 

Sebabnya, manusia di sekeliling masing-masing sibuk dan punya masalah sendiri hingga untuk membantu orang lain tu, ia tidak datang dengan 'natural'. Dulu waktu enjin kereta berasap dan tangan sy melecur disebabkan air enjin tu, ramai sangat orang kat sekitar kereta, tapi semua pandang je. hu. 

Nanges.

........................


Rasa kerdil, kita ni berbanding Dia yang memegang segala takdir. Mengajar kita untuk lebih berhati-hati dan banyak bertawakkal padaNya.

Niat yang baik saja tak cukup, kena tetap hati-hati

And being careful is not enough, be extra careful. 

Biidznillah.












A thorn

56 days left before pro exam 16th of Ramadhan I really hope that I could end this as soon as possible. Whenever I saw other peo...