Thursday, February 25, 2016

Baby steps.

Bila dah melangkah tahun ke 5 study, alhamdulillah diizinkan untuk melalui beberapa posting.


Medical,

Public health,

OnG,

Surgery,

Orthopaedic,

Paediatric,

Otolaryngology (ENT),


and currently, 

Ophthalmology.


But among all, there are two postings that I feel close to, which are medical and paediatrics. 

Medical memang sebab posting ni yang paling banyak berendam air mata dulu. hu. And because it covers many things that we can relate with. 

Paediatrics pula sebab ianya unik. Dan yang paling kerap ditanya oleh rakan-rakan bukan medical for a simple consultations.

Rakan-rakan ye. Because many of my friends already have their own kids and toddlers. 

^^'


There was one time in paediatrics when we had an extra teaching with Dr.Z. In that session, I performed a newborn screening to a baby.

Pegang baby pun takut-takut. Apatah lagi bila nak kena tungging terbalikkan waktu buat screening. Alahai dah namanya pun baby. Tambah anak orang. 


Dr. Z gelak je. In the end he asked,


" Athina, kamu ni dah kahwin ke belum..? "

**geleng**

" Kena ada anak sendiri dulu ni, baru tak kekok. "

Dia gelak lagi.

While I'm struggling to manipulate this tiny little creature. 

^^' 

Actually, i do agree. Sebab skill ni bukan benda teori. Kena sentuh baru rasa, kena biasakan baru sempurna. Things go naturally when we are used to it. Dan daripada paediatrics ni, banyak benda kita boleh belajar.

One of it is to go through steps, with patience. Walaupun kadang-kadang ianya step yang kecil, dan nampak leceh.






Antara benda yang rakan selalu tanya mengenai anak mereka ialah proses pembesaran. Kebanyakan parents nak anak mereka cepat segala serbi. Cepat berjalan, cepat berlari. Ada yang anak masih terlalu kecil, belum merangkak dah diletak dalam walker supaya cepat berjalan.

Memang dengan cara tu ada budak yang cepat berjalan. Kemudian bila parents ni saling compare anak masing2, kadang-kadang buat parents lain rasa anak mereka agak slow serba serbi.


**sigh**


Hakikatnya, apa yang nampak cepat tu tak semestinya lebih baik. Ada research mengatakan bahawa budak yang skip merangkak ni walaupun mereka berjalan dengan lebih cepat, tapi kemahiran gross and fine motor mereka lebih jauh ketinggalan berbanding budak yang melalui steps yang biasa, baby steps. 

Sebab budak yang merangkak mereka belajar sesuatu sepanjang 'rangkakan' mereka tu. hu.

Jadi yang selalu sy ingatkan, give as much stimulation as you can, and just beware if there are any delay from the normal phase rather than excessively try to speed up things unnaturally.



*************************************************************************************************



Macam tu juga hidup ni.

Melalui masa yang panjang untuk capai sesuatu mengajar kita untuk banyak bersabar. Malah di sepanjang proses tu, kita berpeluang membina diri dan kutip pengalaman.

Ada orang ambil medical degree 5 tahun, ada yang 6, 7 tahun.

Ada yang asasi, ada yang diploma. Yang A level pun ada yang setahun je, ada yang 2 tahun. Things are beyond our control. Yang kita mampu hanyalah terus berusaha, dan jangan saling membanding-bandingkan.

Sebab kita tak tahu mungkin orang lain tu kutip lebih banyak pengalaman berharga yang lebih berguna secara hakikinya.

Like the baby who crawls before taking the first steps. 

They gain a better gross and fine motor.

Because when they crawl, sometimes they have to look up, using their short neck.

When they crawl, they play and grab more things on the floor, by using their delicate fingers.

And one day, they'll stand up and walk like a bear. Sometimes falls on their bumps but its okey. Pampers shall give a safe landing mat. 

Until they can walk alone and run intuitively, avoiding barriers and be safe


:')





No comments:

Post a Comment

Taaruf

Bismillahirrahmanirrahim. 9 Julai, setahun yang lalu. Mungkin hari ini ialah hari yang tak begitu diingati, namun bermakna buat seseteng...